Екоактивисти искат отмяна на горските замени от новата власт

Милен Енчев 22 май 2013 в 13:42 2255 7

Сцена от последните протести в защита на Пирин  Снимка:Сергей Антонов
Сцена от последните протести в защита на Пирин Снимка:Сергей Антонов

Законови промени от новия парламент, отмяна на горските замени по Черноморието и поставянето на вековните гори в 11-те природни парка под специална закрила. Това са част от исканията на екогрупата „За да остане природа в България“ към новия парламент и бъдещото правителство, обявиха днес от природозащитната коалиция.

Едно от исканията на активистите е свързано със съдебното решение от миналата седмица, когато Върховният административен съд на последна инстанция отмени съгласувателно решение на бившия екоминистър Нона Караджова за лифт на „Юлен“ в Пирин. Макар че разрешението бе отменено, лифтът вече е свършен факт и причина за това е т.нар. „предварително изпълнение“ на проекта, разпоредено от Караджова, което даде възможност на концесионера на ски зона Банско да строи, независимо от започналото съдебно дело.

Природозащитниците настояват за отмяна на предварителните изпълнения на административни актове в някои сфери като екологията. Това трябва да стане с промяна в Административно процесуалния кодекс, който сега дава възможност за предварително изпълнение на актове, посочи председателят на Асоциацията на парковете Тома Белев. При сегашната нормативна уредба „когато се установи незаконосъобразност на акта, вече няма какво да се направи – гората е изсечена“, каза Белев. Такъв беше и случаят с конкретния лифт, за който бяха изсечени десетки дървета в зоната за туризъм на националния парк „Пирин“.

Искането да се отменят замените на гори по Черноморието, което не бе удовлетворено от правителството на ГЕРБ, вече е адресирано към бъдещия кабинет. Тома Белев даде пример с терените около устието на р. Камчия, които бяха придобити от частни фирми чрез замени при тройната коалиция. Проектът за голям курорт там бе блокиран последователно от Караджова в последните години с 1-годишни заповеди за забрана на строителството. Това обаче е половинчата мярка, посочи Белев. Искаме решение за Камчийските пясъци, заяви той.

Тъй като там реално става дума за дюни, пясъци и плажове, заменени като горски терени, е нарушена Конституцията, според която плажът е изключителна държавна собственост. Държавата трябва да заведе дела за отмяна на тези заменки и да си върне собствеността, подчерта той. Този процес може да започне, като бъдещият министър на финансите обяви въпросните замени за нерегламентирана държавна помощ, тъй като множеството случаи от последните години показаха, че държавата е давала земя на частници при цени в пъти под пазарните, обясниха природозащитниците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови