Отвързаха таксата за лекар от минималната заплата

Нели Чолашка 25 юли 2012 в 19:13 1362 0

Таксата за посещение при личен лекар скоро няма да се увеличи. Снимка: БГНЕС
Таксата за посещение при личен лекар скоро няма да се увеличи. Снимка: БГНЕС

Таксата за посещение при личния лекар или за болнично лечение няма да бъде обвързана с минималната работна заплата вече.

Това предвижда Законът здравното осигуряване (ЗЗО), който депутатите приеха на второ четене днес. Депутатите решиха, че тази такса ще се определя за всяка календарна година от Министерския съвет.

За всяко посещение при лекаря или при зъболекаря, както и за всеки ден болнично лечение, но не повече от 10 дни годишно, здравно-осигурените лица заплащат суми, определени с постановление на Министерския съвет, е записано в промените.

Въпросът с таксата за посещение при лекар, специалисти и за престой в болница, беше повдигнат след последното увеличение на минималната заплата септември миналата година от 240 на 270 лв., с което скочиха и таксите за посещение при лекар.

Депутатите не приеха предложението на Мая Манолова от БСП пенсионерите да плащат 50% от таксата.

Намаление за най-възрастните имаше до преди две години, когато беше премахнато. Разликата до пълния размер на таксата трябваше да се доплаща от здравната каса на общопрактикуващите лекари, но тя редвоно бавеше тези плащания. 

Другият аргумент на лекарите срещу намалена такса за пенсионерите е фактът, че таксата има дисциплиниращ ефект и не се спекулира с посещенията за мерене на кръвното.

Депутатите приеха още с промените в ЗЗО, че доброволното здравно осигуряване ще се основава на принципите на застраховането.

Предложение за това имаше още преди две години, но тогава доброволните здравни фондове успяха да убедят управляващите, че здравното осигуряване е много различно от застраховането и предполага различни ангажименти към клиентите.

Този път обаче предложението частните здравни фондове да са застрахователи беше прието. Доброволното здравно осигуряване ще се извършва въз основа на договор за медицинска застраховка по смисъла на Кодекса за застраховането.

В едногодишен срок от влизането в сила на този закон заварените здравно-осигурителни дружества трябва да приведат дейността си в съответствие с Кодекса за застраховането и да получат лиценз за извършване на застраховане.

Договорите за доброволно здравно осигуряване, които са в сила към деня на влизане в сила на този закон, запазват действието си до изтичането на срока, за който са сключени, но не по-късно от една година от влизането в сила на този закон.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови