President.bg - договорен, но го няма

Юлиан Христов 27 септември 2012 в 21:09 2799 0

Интернет. Снимка: www.sxc.hu
Интернет. Снимка: www.sxc.hu

Вече четвърти месец президентската администрация среща сериозни трудности по стартирането на новия сайт на държавния глава. Въпреки че има подписан договор с избран изпълнител, сроковете в направеното от администрацията задание не се спазват.

На празни обороти

Според изискването за създаване на сайта, което беше обявено в поканата и техническото задание на президенството, „срокът за изработването на продукта, не трябва да надвишава 30 (тридесет) календарни дни от датата на подписване на договора с изпълнителя“. По информация на OFFNews.bg договорът с избрания изпълнител Force IT (Force Information Technologies) е подписан на 14 август. Това означава, че още преди две седмици сайтът е трябвало да замени старата версия на интернет страницата на президентската институция. Вместо това все още налична остава старата версия и то с неактуализирани секции. Така например в раздела „История и правомощия“ все още стои текстът за това, че „правото на помилване се упражнява от вицепрезидента Ангел Марин“, както и че „президентът Първанов с указ е възложил правомощието си да дава убежище на вицепрезидента Ангел Марин“. 

Причините за забавянето на старта на новия сайт не са известни. В договора е записано, че се допуска отклонение от техническото задание с до 50%, но относно сроковете на изпълнение не е посочено нищо.

До момента има изграден административен панел, който обаче е в постоянно дооформяне. Външният вид на сайта е в процес на изработване, а информацията от стария в новия сайт трябва да се „преточи“ механично. Това означава, че, за да се напълни с информация новата интернет страница на президенството, ще мине достатъчно време, докато сайтът придобие завършен вид.

Изборът

Фирмата Force IT има богат опит по изработването на сайтове, като сред клиентите ѝ са Информационна агенция „Фокус“ (с цялата група от подстраници – Focus-Fen, Focus-Press, Focus-Radio, Focus-Sport, Focus-Monitoring) и „София Франс Ауто“. От справка на сайта на компанията, става ясно, че тя е изработила и електронните страници за редица от проектите на „Фокус“, като например този за „Българските бойни знамена“, за годишнината от Балканската война, както и сайтовете на МРРБ и на електронния вестник на НКЖИ. Опитът на фирмата би трябвало да работи само в плюс на проекта за нов президентски сайт, което автоматично хвърля съмнения върху работата на президентската администрация по техническите изисквания.

Изборът на изпълнител за новия президентски сайт става след конкурс от комисия, включваща Мария Иванова, прессекретар на институцията, началника на Отдел „Информационно и комуникационно обслужване“ Борис Костов, както и началника и един експерт на отдел в Дирекция „Връзки с обществеността“ и експерт от правната дирекция. Избирането на изпълнител не минава през Агенцията за обществени поръчки, заради ниската прогнозна цена на проекта – 20 хил. лв. Прегледани са офертите на петима кандидати, като след пресяване е избрана Force IT, чиято ценова оферта не е сред най-ниските, въпреки че влиза в зададените финансови параметри.

Според заданието, освен минималните изисквания за функционалност, бърз и лесен достъп до страницата и до админстративния ѝ панел, е залегнало и изискването за „динамично позициониране на информационните блокове, което да позволява непрекъснато обновяване, като добавяне на нови информационни блокове, премахването на вече ненужни и други“. На преценката на разработчиците на сайта е оставена и преценката за избора на технология за видеоплатформата, на която ще могат да се излъчват на живо заседанията на съветите при президента.

Договорът предвижда едногодишно гаранционно обслужване, като при възникването на проблем, техниците трябва да се явят в рамките на максимум шест часа в сградата на президенството, където ще бъде разположена цялата система, както и сървърите. Правото на достъп до административния панел на сайта ще бъде само от служители на президеството, а в изключителни случаи и с разрешение на главния секретар на президента достъп може да бъде даден и на изпълнителите на проекта.

След предаването на изцяло готовия продукт, сайтът автоматично става собственост на президентството, като фирмата изпълнител ще има ангажимент единствено по поддръжката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews