Цацаров няма да прави ревизия на Прокуратурата

Юлиан Христов 20 декември 2012 в 17:19 1243 0

Сотир Цацаров. Снимка: БГНЕС
Сотир Цацаров. Снимка: БГНЕС

Прокуратурата не се нуждае от някой отвън да я спасява. Прокуратурата има нужда от промяна, от реформи, някои от които са болезнени, но не се нуждае от спасяване. Тя не е кораб, който потъва.

Това каза кандидатът за главен прокурор Сотир Цацаров. Председателят на Окръжния съд в Пловдив, който е сочен за фаворит на властта за поста на обвинител номер едно, беше изслушан последен след колегите си Галина Тонева и Борислав Сарафов

Цацаров изложи вижданията си за реформи в Прокуратура. Според него трябва да се концентрира потенциалът в регионалните прокуратура, като се намали щатът във Върховната касационна прокуратура. Той е категоричен, че няма да прави ревизия на досегашното ръководство на Прокуратурата, но със сигурност ще бъде направена "моментна снимка" на състоянието в системата, за да бъде изготвен план за действие. 

Цацаров отговори на въпрос за участието на магистрати в организации извън съдебната система, каквито са масонските ложи. Той обясни, че магистратите са част от обществото и те не могат да бъдат принудени да не членуват било то в спортен или друг клуб. Нопустимо било обаче това членство да води до зависимости. 

Цацаров обясни също, че не е укоримо поведението на магистрати, които имат семейни отношения. В случаите, в които семейство магистрати работи в един съдебен район или дори в един и същи съд, не може да бъде наложена забрана. Това обаче не означавало, че не трябва да има определени морални норми, които да се спазват както от самите магистрати, така и от техните ръководители и колеги. "Едно от местата, където хората се събират, е мястото където те учат. По тази причина имаме семейства на лекари, юристи и т.н.", коментира Цацаров. Той е категоричен, че Пловдивският окръжен съд, чийто ръководител е той, не се е занимавал със случаи на съпругата му, която е нотариус. 

Цацаров отговори и какви действия би предприел в три определени случая: ареста на бившия министър на отбраната Николай Цонев и осъдителните присъди срещу страната по отношение на Юрий Ленев и Тодор Тодоров-Чакъра. Цацаров обясни, че не може да посочи какво би направил, защото не познава делата в детайли. Той обясни, че би се запознал с делата и подробностите по тях, за да прецени дали има укоримо поведение на магистрати, за да стартира дисциплинарно производство срещу тях. 

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови