Като за начало: Служебното правителство отпусна 638 млн. лв. наведнъж на министерства и общини

OFFNews 19 април 2024 в 19:32 2291 0

МС

Снимка gov.bg

Правителство одобри 83 238 428 лева допълнителни разходи по бюджетите на 9 министерства

Служебният кабинет развърза торбата с парите на държавата и само за ден отпусна 638 904 047 лв. допълнително за министерства и общини. 83 238 428 лв. отиват по бюджетите на девет министерства. Одобрени са и 22 национални програми в образованието с общ бюджет от 230 963 400 лв., както и 324 702 219 лв. за капиталови разходи за 2024 г. на първостепенни разпоредители с бюджет и на бюджетите на общините.

Правителството одобри допълнителните разходи по бюджетите на седем министерства за "преодоляване на диспропорции във възнагражденията в бюджетните организации, включително за увеличаване на възнагражденията на служителите в съответните системи".

Правосъдното министерство получи финансова инжекция от 10 795 208 лв. Министерството на икономиката и индустрията - 5 087 948 лв., Министерството на електронното управление - 1 590 683 лв., МОСВ - 6 771 093 лв., социалното министерство - 23 989 041 лв., това на младежта и спорта - 607 830 лв., на културата - 717 750 лв., аграрното ведомство получава 23 747 994 лв., а за фонд "Земеделие" отиват 4 985 657 лв. МВнР получава допълнително 4 945 224 лв.

Средствата се осигуряват за сметка на предвидените разходи по централния бюджет за 2024 г. за изпълнение на политики от Закона за държавния бюджет.

Над 324 млн. лв. за капиталови разходи на първостепенни разпоредители с бюджет и на бюджетите на общините

На правителственото заседание днес са одобрени и 324 702 219 лв. за капиталови разходи за 2024 г. на първостепенни разпоредители с бюджет и на бюджетите на общините. Парите са за "обезпечаването на предстоящи плащания до края на април по сключени договори за изпълнение на Инвестиционната програма за национални проекти, както и за потенциални плащания до края на месеца по приключили вече обществени поръчки, по които предстои сключването на договор и плащане".

"Необходимите средства ще се осигурят за сметка на капиталовите разходи по централния бюджет за тази година. Със Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 г. капиталовите разходи на първостепенните разпоредители с бюджет за периода 2024-2026 г. са изведени в обособен ресурс в централния бюджет. Приоритетните проекти са по Инвестиционната програма за национални проекти с прогнозен план на разходите за 2024 година. Предложеният подход дава възможност за проектите, които са с готовност за незабавна реализация, да получават своевременно необходимите средства от централния бюджет. Целта е постигане на по-добро планиране и разходване на капиталовите разходи, както и по-висока ефективност и прозрачност при изпълнението на инвестиционните програми" - съобщават от пресцентъра на МС.

22 национални програми в образованието

Служебното правителство одобри и 22  национални програми с общ бюджет от 230 963 400 лв. - за развитие на образованието. Две от тях са нови - „Безопасност на движението по пътищата“ и „Без агресия за сигурна образователна среда“.

Първата е на стойност 4 300 000 лв. и има за цел формиране и развитие на компетентности за отговорно поведение на децата и учениците, свързани с безопасността на движението по пътищата (БДП). Това ще става чрез подкрепа на обучението по БДП, изграждане на площадки за неговото провеждане, използване на интерактивно приложение за пътна безопасност, както и осигуряване на транспортни средства за превоз на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст. Предвижда се и възможност в схемите за превоз да бъдат включени и електрически автобуси.

Новата национална програма (НП) за превенция на агресията и тормоза за превенция на агресията и тормоза е с бюджет от 500 000 лв. и е продължение на дейностите, изпълнявани миналата година по модул „Училище без агресия за сигурна училищна среда“ на НП „Подкрепа за личностно развитие на децата и учениците“. Мерките, насочени към създаването на сигурна образователна среда без агресия, ще обхванат по- голям брой училища и ще включват и детските градини.

В националната програма за провеждане на национално стандартизирано външно оценяване са включени дейности, свързани с подготовка за участие на училищата в международното изследване PISA 2025.

Подобряването на компетентностите на учениците, учителите и ръководните екипи по отношение на киберсигурността и безопасно използване на интернет е нов момент в програмата за осигуряване на информационни и комуникационни технологии в системата на предучилищното и училищното образование. По нея е предвидено също осигуряването на устройства за четене за ученици с дислексия, дисграфия и дискалкулия.

В НП „Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда“ ще бъдат включени дейности за кариерно ориентиране и консултиране на центровете за подкрепа за личностно развитие и училищата, оборудване и предоставяне на консумативи и материали, спомагащи кариерното ориентиране, и създаване на информационни и методически ресурси за кариерното ориентиране и консултиране.

Национална програма „Иновации в действие“ тази година е с акцент върху училища, въвели нови учебни предмети и интердисциплинарни модули.

Нов модули има в програмите „България - образователни маршрути“, „Професионално образование и обучение“ и „Профилактика и рехабилитация на педагогическите специалисти“. В дейностите по първата ще се включат българските неделни училища в чужбина, подпомагани от МОН и българските държавни училища в чужбина, по втората представянето на постиженията на учениците в състезания по професии, а по третата – преодоляването на професионалния хроничен стрес на педагогическите специалисти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки