Награда за поезия на името на Константин Павлов ще се връчи на 2 април

OFFNews 27 март 2024 в 15:15 1067 0

Константин Павлов

Снимка БНР

Константин Павлов

"Мразя кресльовците, дето с толкова пошла риторика милеят за род и Отечество."

Константин Павлов

"Ние трябва да направим усилие Константин Павлов да се чете, не само да респектира, не само да плаши, а да бъде четен и разбиран." Това каза проф. Михаил Неделчев на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в София по повод връчването на третата национална награда за поезия на името на поета. Церемонията ще се състои на рождената дата на Константин Павлов – 2 април, от 18:00 ч. в Софийската градска художествена галерия (СГХГ). Почетен домакин ще е художникът Греди Асса.

Стихотворенията на Константин Павлов са диалогични, но са хапливи - както знаем, той пише гротескова лирика, посочи проф. Неделчев, който е председател на журито. Според него поезията на Павлов продължава да хапе и продължава да е остра. „Това се случва, разбира се, с неговата посмъртна слава. Той има слава, но едва ли е от най-четените български поети от днешните млади хора“, обясни Михаил Неделчев.

Той посочи, че журито е изпитало „големи драматични терзания“ при избора си на лауреат за наградата „Константин Павлов“. „Защото да бъде уважен, да бъде почетен Константин Павлов означава да се избере автор, който по някакъв начин просто „ще засвети“ в съзнанието на хората именно като носител на тази награда. Може ли да бъде един дебютант това, колкото и да е талантлив този дебютант? Ето това беше основната дилема, която ние трябваше да разрешим. И разбира се, както често се случва, разрешаваме соломоновски“, каза председателят на журито.

„За трета поредна година в Националния пресклуб на БТА представяме Националната награда за поезия на името на Константин Павлов, на която националната информационна агенция на България е партньор, а през април миналата година издаде брой на списание ЛИК, посветен на писателя с много материали от архивите на БТА“, каза генералният директор на Българската телеграфна агенция Кирил Вълчев.

Той разказа, че понеже третото издание на наградата „Константин Павлов“ се представя на Международния ден на театъра, следва да се отбележи, че освен на поезия писателят е автор и на пиеси. „Птици” съдържа послание именно за съхраняването на паметта, което е особено подходящо за тези дни на поредни сътресения в обществения живот на българите, каза Вълчев.

Той припомни, че фабулата на тази пиеса от 1968 г. е за две групи птици - бели и черни, всяка с водеща бяла и черна птица. „Историята започва около осем царевични зърна, край които всяка от двете групи птици се заканва на другите птици да ги направи за смях и срам понеже били бели, съответно черни. Една от птиците, наречена Досетливата, обаче, не може да си спомни черна ли е, бяла ли е и се опитва да си припомни с помощта на останалите“, разказа генералният директор на БТА. Той цитира Константин Павлов: „В процеса на спомените те сякаш забравят целта на припомнянията, разменят местата на причина и следствие, стават словоохотливи до безсмисленост, словесният разврат започва да ги задоволява сам по себе си“.

Според Румяна Таслакова – журналистка и учредител на националната награда за поезия на името на Константин Павлов, е важно да си припомняме думите на поета, които са актуални и до днес, „особено в нажежената обстановка в България“. Тя също припомни думи на Константин Павлов: „Има исторически моменти, когато лозунгите за толерантност и търпимост са призиви на хора, които искат да бъдат забравени вчерашните им престъпления“.

Константин Павлов трябва да бъде четен, трябва да бъде познат на младите поколения, каза проф. Александър Шурбанов, който е член на журито заедно още с Мирела Иванова. „Това, което прави госпожа Таслакова с тази ежегодна награда е стъпка в тази посока“, смята той.

По думите му една пречка за популярността на Константин Павлов е неговата естетика. „Тя не е дружелюбна. Тя е остра, нападателна, атакуваща, пълна с парадокси, с гротески, с абсурди, които трудно се смилат. Той сам се яви с тази естетика в една среда, която беше пропита от патетика. А неговата поезия е точно обратното на това, на това настроение, на този начин на говорене“, каза проф. Шурбанов.

Събитието на 2 април в СГХГ ще е с участието на контрабасиста Христо Овчаров и актьора Ириней Константинов. „Имал съм щастието през годините да общувам с двама изключителни мълчаливци и гениални поети – Христо Фотев и Константин Павлов. И понеже днес е денят на театъра и понеже господин Вълчев спомена за неговата пиеса „Птици“, искам да ви кажа, че тя от години е в главата ми и даже съм водил преговори с мои колеги режисьори тя да бъде поставена“, каза Ириней Константинов. Допълни, че се надява след ремонта на сградата на театър „София“ това да се случи. Точно сега има смисъл да се направи точно тази пиеса, отбеляза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!