АЕЖ призова МВР да публикува и останалите видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

OFFNews 23 април 2024 в 16:42 1994 0

Стопкадър от видеото, разпространено от МВР

Снимка Стопкадър: МВР

Не е ясно дали служителят на НАП е задържан

Асоциацията на европейските журналисти – България настоява Министерството на вътрешните работи да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов, който беше арестуван в понеделник вечерта.

Стоянов бе задържан, след като служител на НАП подаде сигнал срещу него, че го е заплашил с оръжие. Колеги на журналиста обаче обясниха, че пистолетът на Димитър Стоянов е законен, а преди случилото се служителят на НАП е нападнал Стоянов, журналистът дори е посетил "Пирогов".

Включи се и директорът на НАП Румен Спецов, който обяви, че застава "зад всеки честен и доблестен служител в НАП". В позицията на НАП никъде не се споменава журналистът, но се призова за нулева толерантност към агресията.

В позицията на АЕЖ се посочва, че МВР вече е превишило правомощията си, като е решило да публикува част от запис от камера за наблюдение. Тази част уличава Стоянов в насочване на оръжие към лице, с което очевидно е в спречкване.

"Показването на кратък интервал от видео не позволява да се види целият контекст и обществото да си създаде непредубедено мнение. Задължение на разследващите е да събират, както уличаващи, така и оневиняващи доказателства, а на МВР им е забранено да показват и едните, и другите, без разрешение на наблюдаващия прокурор, каквото със сигурност не са получили, тъй като към момента на разпространяване на видеото, все още случаят не беше разпределен на прокурор", посочват от Асоциацията на европейските журналисти.

АЕЖ допълва, че показването на видеото нарушава презумпцията за невинност на задържания. Краткият откъс не обяснява и как Стоянов е получил нараняванията по главата си, за които съобщи самият той в профила си в социалните мрежи и заради които е преминал преглед в "Пирогов".

До момента е известно, че Стоянов е арестуван в понеделник вечер на излизане от "Пирогов", където е бил, за да си извади медицинско след спречкване с човек, който твърди, че е непознат за него. Преди това журналистът публикува във Фейсбук профила си снимка, на която се виждат повърхностни наранявания на главата, за които той посочва, че са получени, след като непознат го е нападнал.

Причината за задържането на Стоянов е, че е заплашил с пистолет служител на НАП.

Става ясно, че представител на АЕЖ е говорил по телефона със Стоянов преди задържането, а по-късно е посетил Пето районно полицейско управление в София, където е разговарял с дежурните полицаи, които са отказали да дадат подробности за задържането. Представителят на Асоциацията е разговарял и с адвоката на Стоянов.

От АЕЖ допълват, че журналистът не се е опитал да се укрие – след инцидента е споделил информация във Фейсбук, участвал е и в телевизионно предаване на живо. Посетил е "Пирогов" и е уведомил Пето РПУ за местоположението си. В момента на задържането си не е бил въоръжен, въпреки че има разрешително за законно притежание на оръжие.

Не е ясно дали същата мярка – задържане за 24 часа, е предприета и спрямо служителя на НАП. Късно през нощта, Стоянов е бил ескортиран до жилището му, за да бъдат иззети оръжията му, след което е върнат в Пето РПУ, съобщават още от АЕЖ. 

От Асоциацията припомнят, че точно преди да бъде задържа, Димитър Стоянов е участвал в телевизионното предаване “Алтернативата”, в което е бил много критичен към министъра на вътрешните работи, след като Калин Стоянов заведе “дело шамар” срещу журналиста и неговата медия.

Миналата седмица АЕЖ призова министъра на вътрешните работи Калин Стоянов да подаде оставка заради делото срещу сайта за разследваща журналистика BIRD.

"Случаят показва, че тази оставка е необходима, за да не пада върху действията на МВР съмнение в злонамереност спрямо журналисти. Не на последно място, АЕЖ припомня, че журналистите не се ползват със специален имунитет, но е необходимо държавата да бъде много внимателна, когато предприема мерки срещу тях, особено когато тези журналисти са критични към властта и най-вече към министъра на МВР", категорични са оттам.

В същото време АЕЖ напомня на журналистите да внимават в постъпките си, включително и в извънработни ситуации, да спазват стриктно законите и да не предприемат действия, които биха могли да застрашат живота и здравето на други хора или обществения ред.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки