И днес кандидатите за служебен премиер отказаха на Радев

Петър Чобанов заяви, че консултациите са на етап, в който няма директно решение, и намекна за други хипотези

OFFNews 29 март 2024 в 14:33 6321 2

Снимка БГНЕС/ Президентство

Омбудсманът Диана Ковачева при президента Румен Радев

И днес срещите на президента Румен Радев с кандидатите за служебен премиер удрят на камък. Омбудсманът Диана Ковачева е заявила пред държавния глава, че не може да е служебен премиер, защото е избрана за съдия в Съда по правата на човека в Страсбург и предстои да встъпи в длъжност до 17 април, предаде БНТ. Подуправителят на БНБ Петър Чобанов пък заяви, че консултациите при държавния глава с потенциалните кандидати за служебен премиер са на етап, в който няма директно решение. На среща при държавният глава Румен Радев влезе и следващият подуправител на БНБ Радослав Миленков, който каза, че е банкер, а не политик, и също припомни, че вчера Димитър Радев е очертал къде се позиционира БНБ в националната и международна рамка. 

Два дни след като зам.-омбудсманът Елена Чернева-Марчева подаде оставка и стесни избора на Радев за служебен премиер, днес и омбудсманът отказа на Радев да заеме поста служебен министър-председател.

Другата седмица Диана Ковачева ще подаде оставка като омбудсман. Ковачева и Марчева са на мнение, че трябва да стоят далеч от политиката.

Днес Радев се срещна и с подуправителя на БНБ Петър Чобанов, който заяви, че консултациите при държавния глава с потенциалните кандидати за служебен премиер са на етап, в който няма директно решение. Чобанов се солидаризира с вече изразеното мнение от управителя на Централната банка Димитър Радев, че институцията трябва да е далеч от политиката.

"Вие знаете, че аз винаги, във всяка ситуация, съм постъпвал отговорно от гледна точка на публичния интерес. В момента това, което правя, също е много важно като подуправител на БНБ. Чухте и господин управителя какви съображения вчера изказа пред вас. Мисля, че и за Еврозона, и за по-нататъшното икономическо развитие, екипът в Централната банка, който е формиран, трябва да продължи да действа и да вървим напред. Оттук нататък, разбира се, всеки един от нас трябва да се съобрази с крайното решение на господин президента, когато той го вземе", коментира подуправителят на БНБ.

Петър Чобанов определи като хипотеза въпроса дали би се отказал от позицията в БНБ в името на националния интерес.

"Хипотези, които ще излязат на преден план, когато господин президентът вземе финалното си решение. Мисля, че разговорът, който проведохме, беше съдържателен, беше полезен и за двете страни, и аз очаквам той да намери решение в тази ситуация. Вярвам в това", каза той.

На среща при държавния глава влезе и следващият подуправител на БНБ Радослав Миленков, който каза, че е банкер, а не политик и също припомни, че вчера Димитър Радев е очертал къде се позиционира БНБ в националната и международна рамка. Миленков е член на Надзорния съвет на Европейската централна банка.

В опит да ускори процедурата по назначаване на служебен кабинет Румен Радев започна от вчера срещи с всички потенциални министър-председатели съгласно заложеното в Конституцията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

2

alfakentavur

29.03 2024 в 15:59

Обясни пак какво точно искаш да кажеш, че не ти се разбира съвсем.

1001

1

Краси1

29.03 2024 в 15:46

Всеки който откаже възложената отговорност да напуска поста си моментано и без право да заема обществена длъжност
А да ги видим сега гювечарите
 
X

Да помогнем на украинските деца!