Десетки загинали при израелски удари в Сирия

OFFNews 29 март 2024 в 07:20 1344 0

Дамаск

Снимка БТА/АП

Разрушения в Дамаск при въздушен удар, приписан на Израел, 20 януари 2024 г.

Трийсет и осем души загинаха при израелски удари по северния сирийски град Алепо в ранните часове на днешния ден, включително петима бойци на ливанското шиитско движение "Хизбула", съобщиха пред Ройтерс два източника от областта на сигурността.

По-рано сирийското Министерство на отбраната заяви, че неуточнен брой мирни граждани и военни са били убити, след като Израел и екстремистки групировки са атакували Алепо.

Израелските въздушни удари са нанесени по няколко района в околностите на града към 01:45 ч. тази нощ местно време (22:45 ч. по Гринуич), посочи ведомството.

Те са съвпаднали с нападения с дронове, извършени откъм Идлиб и селските райони западно от Алепо. За тези атаки беше посочено, че са били предприети от "терористични организации" срещу мирното население в Алепо и околностите му.

Министерството не уточни какъв е броят на загиналите, нито дали жертвите са причинени от израелските въздушни удари или от нападенията на екстремистките групировки.

"Агресията доведе до мъченичеството и раняването на редица граждани и военнослужещи и причини материални щети на публична и частна собственост", се казва в съобщението.

Израелската армия отказа да коментира.

След нападението на "Хамас" от 7 октомври срещу израелски мирни граждани и войници, Израел засили ударите си по базите на проиранските групировки на територията на Сирия. При някои операции мишена ставаха и позиции на сирийската противовъздушна отбрана и армия.

Израел от години извършва подобни акции в Сирия, където влиянието на Техеран се засили, след като Ислямската република започна да подкрепя президента Башар Асад в гражданската война, избухнала през 2011 г.

Бойци от съюзнически на Иран групировки като Хизбула сега са се укрепили в обширни райони от Източна, Южна и Северозападна Сирия, а също и в някои предградия на столицата.

Израел и Хизбула си разменят огън по израелско-ливанската граница, откакто избухна войната в Газа. Това е и най-голямото изостряне на напрежението между тях от едномесечния конфликт, който водиха помежду си през 2006 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!