САЩ тайно са предоставили на Киев ракети с голям обсег на действие

OFFNews 25 април 2024 в 11:35 16109 7

войната в Украйна

Снимка Getty images

Украйна е започнала да използва балистични ракети с голям обсег, тайно предоставени от САЩ, срещу руските набези, потвърдиха американски служители, цитирани от Би Би Си.

Оръжията са част от пакет помощ в размер на 300 млн. долара, одобрен от президента на САЩ Джо Байдън през март, и са пристигнали този месец. Те вече са били използвани поне веднъж за нанасяне на удари по руски цели в окупирания Крим, съобщават американските медии.

Байдън вече е подписал нов пакет помощи за Украйна в размер на 61 млрд. долара.

Преди това САЩ доставиха на Украйна версия на армейските тактически ракетни системи със среден обсег на действие (ATACMS), но не бяха склонни да изпратят нещо по-мощно, отчасти поради опасения за компрометиране на военната готовност на САЩ. 

Смята се обаче, че през февруари Байдън тайно е дал зелена светлина за предоставяне на системата с голям обсег, която може да изстрелва ракети на разстояние до 300 км.

"Мога да потвърдя, че Съединените щати предоставиха на Украйна АТАCMS с голям обсег на действие по пряко указание на президента", заяви говорителят на Държавния департамент Ведант Пател и допълни, че Вашингтон не е обявил това по искане на Украйна в името на запазване на оперативната сигурност.

Ракетите с по-голям обсег на действие бяха използвани за първи път миналата седмица за нанасяне на удар по руско летище в окупирания Крим, съобщи Ройтерс, цитирайки неназован американски служител.

Според "Ню Йорк таймс" новите ракети са били използвани и при нападение срещу руски войски в окупирания пристанищен град Бердянск през нощта срещу вторник.

През последните месеци Киев засили призивите си за западна помощ, тъй като запасите му от боеприпаси са изчерпани, а Русия постига постоянни успехи. Новият пакет от помощи следва месеци на застой на фона на противопоставянето на помощта от страна на някои членове на Конгреса.

"Това ще направи Америка по-сигурна, ще направи света по-сигурен", заяви Байдън след подписването на закона.

В отговор украинският президент Володимир Зеленски заяви: "Сега ще направим всичко възможно, за да компенсираме половин година, прекарана в дебати и съмнения".

"Това, което руският окупатор успя да направи през това време, това, което Путин планира сега, ние трябва да обърнем срещу него."

Наскоро Зеленски предупреди, че през следващите седмици се очаква руска офанзива след загубата на град Авдийвка през зимата.

През последните месеци украинските сили страдаха от недостиг на боеприпаси и системи за противовъздушна отбрана, а официални лица обвиниха забавянето на американската военна помощ и други западни съюзници за загубата на човешки живот и територия. 

Откакто Русия нахлу в Украйна на 24 февруари 2022 г., десетки хиляди, повечето от които войници, бяха убити или ранени и от двете страни, а милиони хора напуснаха домовете си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

135

7

Far Rider

26.04 2024 в 12:25

Като се има предвид, че производствената цена на една ракета ATACAMS е 1,3 милиона долара и добавим разходите по транспорта е лесно да се изчисли, че са доставени около 150 ракети. Количество абсолютно недостатъчно в сегашните условия на войната!

-1650

6

ob1

25.04 2024 в 21:56

Това колко оркски т55 са? Щото от тях има много из полята :)

3000

5

Gero

25.04 2024 в 16:37

Изкупувам желязо за скраб. Минимално количество съпоставимо с 5 танка Абрамс.

400

4

демотиватор

25.04 2024 в 14:17

А дано им предоставят, ама съвсем тайно, и повечко Пейтриъти, Брадлита, Абрамси (да има и за победния парад в Москва), оръдийца като гора, далнобойни дронове, патрони некой и друг контейнеровоз, и снаряди и ракети, и ракети и снаряди... (ジ) ✊

-1650

3

ob1

25.04 2024 в 14:09

"We don't need no water
Let the motherfucker burn!
Burn, motherfucker, burn!"

22548

2

dolivo

25.04 2024 в 13:36

тайно тайно, какво се парадира.

всичко военно е тайно.

135

1

Far Rider

25.04 2024 в 12:20

Като се има предвид цената на тези ракети сумата от 300 милиона е по-скоро малка.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки