Франция не се отказва да бомбардира "Ислямска държава"

OFFNews 13 януари 2015 в 22:14 5018 0

Френски изтребител Рафал.

Снимка Wikimedia.

Френски изтребител Рафал.

Долната камара на френския парламент днес гласува в полза на продължаването на въздушните удари срещу „Ислямска държава” в Ирак, съобщават световните медии.

488 народни представители са подкрепили удължаване на военната роля на държавата срещу джихадистите, един се е обявил "против", а 13 са се въздържали.

Франция беше една от страните, които се присъединиха към коалицията на САЩ за въздушни атаки срещу ИД миналата година. Френският закон задължава парламента да прегласува подобни военни операции на всеки 4 месеца.

Гласуването беше предшествано от едноминутно мълчание в памет на жертвите на терористичните нападения във френската столица миналата седмица, както и от пламенна реч на премиера Мануел Валс, призоваваща за по-строги мерки в борбата с тероризма в страната.

"Франция е във война с радикалния ислям, но Франция не е във война с мюсюлманите", каза той, като поиска по-голямо наблюдение над мюсюлманските радикали в затворите и повече правомощия за антитерористичните звена на вътрешното министерство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови