Лавров е уверен, че в Украйна има френски инструктори

В случай на нови преговори за Украйна Русия няма паузи на бойните действия, увери руският външен министър

OFFNews 19 април 2024 в 16:34 1582 8

Лавров

Снимка БТА/АП

Сергей Лавров

Френски инструктори наред с други представители на военните и спецслужбите на европейски държави работят в Украйна, сочи информацията с която разполага Русия, заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю пред радиата "Спутник", "Говорит Москва" и "Комсомолская правда", цитиран от ТАСС и БТА.

"Сега Полша, балтийските държави, Чехия, България напоследък при сегашното ръководство, тези хора задават тона. А пък еврограндовете са принудени да им припяват. Вижте (френския президент Еманюел) Макрон с нервните му изявления, че трябва да се изпратят френски войници (в Украйна). След това някой там обяснява, че не са го разбрали правилно. А пък той самият казва, че са го разбрали правилно. Разполагаме с информация, че не само френски наемници, но и военни инструктори, може би под някакво прикритие... наред с други представители на военните и спецслужбите на европейски държави работят там (в Украйна)", отбеляза руският първи дипломат.

В случай на нови преговори за Украйна Русия няма да прави през периода на преговорите никакви паузи в бойните действия, заяви Лавров.

"Казахме, че сме готови за преговори, но за разлика от тези в Истанбул няма да правим през периода на преговорите никакви паузи в бойните действия. Процесът трябва да върви", допълни министърът.

Франция неколкократно е отричала да има френски военни на територията на Украйна.

Европейски лидери се срещнаха през февруари в Париж по покана на френския президент Еманюел Макрон, който призова за повече подкрепа за Украйна. След срещата той заяви, че изпращането на западни сухопътни войски в Украйна не бива да се изключва в бъдеще, но че на този етап няма консенсус за подобно решение. Думите му породиха полемика, тъй като от началото на руското нахлуване в Украйна през февруари 2022 г. Западът подкрепя Киев с финансови средства и бойна техника, но избягва да предприема действия, които биха го вкарали в пряка конфронтация с Москва.

Българското правителство категорично отрече някой да е поставял въпроса за изпращане на войски в Украйна.

"Президентът Зеленски изобщо не е повдигал такъв въпрос. Дори да го беше повдигнал някой, аз ще кажа това, което винаги съм казвал - български войски там няма да отидат. Това, което сме обсъждали и обсъждаме с Украйна, е военнотехническа помощ, каза през февруари тогавашният премиер Николай Денков.

Думите му бяха потвърдени и от бившия министър на отбраната Тодор Тагарев. Той увери на изслушване в Народното събрание, че българската позиция е ясна и категорична, а тя е, че България няма абсолютно никакво намерение да изпращаме български военнослужещи в Украйна.

Запитани за коментар по темата, чешкият министър-председател Петър Фиала и полският министър-председател Доналд Туск отговориха в края на февруари, че правителствата им не разглеждат възможността за изпращане на войски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10298

8

AntiZ

29.04 2024 в 17:44

По-добре да имаш френски инструктори, отколкото севернокорейски или ирански! Как се казваше, "по-добре здрав и богат, отколкото беден и болен!" Хахаха, ей, тъпо нещо е руснака!

9347

7

Анализи

19.04 2024 в 19:53

Какво предполагате няма никакво значение. Русия е агресор навлязла в чужда територия. Като се разкарате няма да има необходимо6т от предположения.

22548

6

dolivo

19.04 2024 в 19:50

е и, Лавров?

цяла Европа е пълна с агентурата ви

3714

5

GB

19.04 2024 в 19:18

"Разполагаме с информация, че не само френски наемници, но и военни инструктори, може би под някакво прикритие... "


Разполагат ли с инфо или предполагат (може би)?

400

4

демотиватор

19.04 2024 в 17:19

Е този път нямам нищо против крантата Лавров да е прав! (ジ) ✊

345

3

Джендо Джедев

19.04 2024 в 17:13

"Вижте (френския президент Еманюел) Макрон с нервните му изявления, че трябва да се изпратят френски войници (в Украйна)."

Тоя кон на каква дрога е? Макрон никога не е казвал, че ТРЯБВА да се изпратят френски войници в Украйна, а че не изключва възможността това да стане. Ето точните му думи:

""Il n'y a pas de consensus aujourd'hui pour envoyer de manière officielle, assumée et endossée des troupes au sol. Mais en dynamique rien ne doit être exclu"

"Разполагаме с информация, че не само френски наемници, но и военни инструктори, може би под някакво прикритие... наред с други представители на военните и спецслужбите на европейски държави работят там (в Украйна)"

Може би били под НЯКАКВО прикритие... Е не, тоя не е на дрога, това даже и тя не може да причини! Първо бяха биолаборатории, бойни комари и гъски, сега - това... Бахти клетия дъртак! :D

2550

2

alfakentavur

19.04 2024 в 16:41

Че нали Франция е от "Гнилия Запад". На какво биха могли да научат украинците? Какъв ти е проблемът, питекантроп?

1000

1

Tsvyatko Kovachev

19.04 2024 в 16:39

диий коньооо
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки