Макрон: Европа е смъртна. Правилата се промениха

OFFNews 25 април 2024 в 14:13 3583 4

Макрон

Снимка Getty images

Еманюел Макрон

Френският президент Еманюел Макрон призова Европа да се изправи пред предизвикателствата на един променен свят и предупреди, че "нашата Европа е смъртна и може да умре", съобщи АФП.

"Може да умре и това зависи само от нашите избори", подчерта Макрон в ключова реч.

Той отново заяви, че Европа "не е въоръжена срещу рисковете, пред които сме изправени" в един свят, в който "правилата на играта се промениха".

"През последното десетилетие рискът Европа да бъде отслабена или изтласкана е голям", каза той в Сорбоната в реч, определена като президентската визия за бъдещето на Европа.

Макрон призова Европа да излезе от "стратегическото малцинство", което я остави прекалено зависима от Русия за енергийни суровини и от САЩ за сигурност.

Той описа руското поведение след инвазията в Украйна като "неудържимо" и посочи, че вече не е ясно докъде се простират границите на Москва, но и че "Русия не печели агресивната война в Украйна".

"Трябва да изградим стратегическа концепция за стабилна европейска отбрана за нас", каза Макрон и допълни, че Старият континент не може да бъде "васал" на САЩ.

Той е поискал от европейските партньори предложения през следващите месеци. Европа също се нуждае от собствени възможности в киберзащитата и киберсигурността, смята президентът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1066

9

alcom4

25.04 2024 в 21:44

Много рушвета ,много нещо раздаде Путин и командата му за тези 25 години откакто се пръкна в Кремъл.Това е публична "тайна",която знаят всички.

400

8

демотиватор

25.04 2024 в 16:25

30% процента за въоръжаване и изведнъж повечето държави ще молят да са ни съюзници във всичко.
Ама требе "политическа воля"... (ジ) ✊

400

7

демотиватор

25.04 2024 в 16:22

Цървеното е скрито, но не изтрито, съответно заспамва заемайки площ от монитора и избутвайки надолу евентуално смислени коменти.
Модераторе, покажи че можеш!

2550

6

alfakentavur

25.04 2024 в 16:03

Червената бабичка - т**, но упорит.

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки