Джокович сензационно отпадна от Откритото на Австралия

OFFNews 26 януари 2024 в 09:26 2646 1

Джокович

Снимка Getty Images

Сърбинът не успя да защити титлите

Световният номер 1 Новак Джокович сензационно отпадна в полуфиналите на първия за годината турнир от Големия шлем - Откритото първенство на Австралия.

Той загуби от италианеца Яник Синер, който от своя страна постигна най-голямата победа в кариерата си и се класира за първия си финал в турнирите от Големия шлем.

22-годишният Синер се наложи над десеткратния шампион в Мелбърн с 6:1, 6:2, 6:7(6), 6:3 за 3 часа и 26 минути.

По този начин италианецът нанесе първа загуба в кариерата на Джокович на полуфинален или финален мач на Откритото първенство на Австралия. Последното поражение на сърбина в турнира бе през 2018 година в четвъртия кръг срещу корееца Хьон Чун.

Синер премина през първите два сета на мача без абсолютно никакви проблеми и даде в тях общо само три гейма на Джокович. Италианецът бе почти безгрешен, докато Джокович бъркаше много на пръв поглед елементарни топки.

Ситуацията на корта се измени в началото на третия сет, когато сърбинът спаси точка за пробив още в първия сет. Двамата започнаха да печелят геймовете си без особени проблеми, като кулминацията дойде в 11-ия гейм. Тогава при 5:5 и ситуация за дюс зрител на "Род Лейвър Арина" получи проблем и призова за помощ. Това доведе до спиране на мача за около четвърт час и позволи на Джокович да се прегрупира.

Сърбинът се спаси от пробив, а след това в тайбрека успя да се наложи с 8:6 точки. Синер имаше мачбол при 6:5 и сервис на сърбина, но не успя да го реализира, тъй като бе извикан на мрежата, а след това и прехвърлен.

Въпреки че загуби третия сет, поставеният под номер 4 в схемата Синер не загуби присъствие на духа и не се огъна под натиска на Джокович.

Дори напротив, двукратният шампион от турнира в София успя да реализира пробив в ситуация, в която изобщо не изглеждаше, че ще има такъв. В четвъртия гейм на четвъртия сет Джокович водеше с 40:0 при свой сервис, но Синер реализира пет поредни точки и проби.

Джокович не се предаде и продължи да се бори, но комбинацията от отлични сервиси и стабилни удари от форхенд позволи на Синер да запази аванса си до края на срещата.

На финала италианецът ще среще победителя от втория полуфинал, в който съперници са руснакът Даниил Медведев и германецът Александър Зверев.

"Това беше много труден мач, въпреки че първите два сета говорят за лесна победа. Имах усещането, че той не играе най-добрия си тенис в началото и успях да поведа. Когато пропуснах мачбола, знаех, че мачът се променя и трябва да бъда готов за друг мач. Но днес обставновката на корта беше невероятна. Знаех, че трябва да изиграя този мач. Исках го, защото бях наясно, че трябва да мина през Джокович, за да постигна нещо голямо.

Не знам защо той играе толкова трудно срещу мен. Той може да каже по-добре, но аз мисля, че се дължи на нашия почти еднакъв стил на игра. В последните месеци изиграх доста мачове срещу него и това беше важно за мен, но знаех, че тук ще бъде много по-трудно. Когато бях на 17, 18 тренирах в Монако с Джокович. Но всеки мач е различен, а и сега аз съм различен тенисист. Опитвах да използвам максимално сервиса си днес, но знам, че имам още детайли, които да подобрявам. От началото на турнира усещах добре играта си, имах надежди и запазих тази позитивна настройка.

И Зверев, и Медведев са страхотни тенисисти и който и да спечели, ще бъде заслужено. Очаквам финала с нетърпение", завърши Синер интервюто си на корта след победата над Джокович.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!