Официално: Дадоха националния отбор по волейбол на италианец

OFFNews 09 февруари 2024 в 17:15 928 0

Бленджини

Снимка БФ Волейбол

Италианецът получи дългосрочен договор

Джанлоренцо Бленджини е новият треньор на националния отбор на България по волейбол за мъже. Българската федерация по волейбол и доказаният италиански специалист подписаха договор за три години с опция за удължаване с още две години.

Джанлоренцо Бленджини прие изискването на Българската федерация по волейбол за пълен ангажимент само и единствено с националния отбор на България, като освен директната работа с представителния отбор той ще работи и за подрастващите национали, и за повишаване на капацитета на българските треньори.

"Спряхме се на Джанлоренцо Бленджини, защото искаме треньор с авторитет, треньор, който знае как да работи и с млади състезатели, човек, който има капацитета да направи нужното националният отбор на България да има шансове да се класира на Олимпийските игри в Лос Анджелис", заяви президентът на Българската федерация по волейбол Любомир Ганев.

"Водещото желание на Българската федерация по волейбол беше националният селекционер да има целогодишен ангажимент към България. Считаме, че това е правилният път. Черпим опит от държави като Италия, Полша и други волейболни нации, с които искаме да се състезаваме. Там е като неписан закон - треньорът на националния отбор не работи успоредно и в клубен, изцяло е концентриран в работата си с представителния тим.

Опитваме се да следваме начин на работа, който доказано води до големи резултати. Поради тази причина привлякохме треньор, който не просто е национален селекционер на представителния ни отбор, но ще има и редица задачи, свързани с развитието на треньорския капацитет у нас. В рамките на годината ни предстоят две европейски първенства за подрастващи, в които ще разчитаме на неговата помощ и експертиза, след като мъжкият национален отбор приключи участието си във Волейболната лига на нациите. Ще продължим да работим върху създаването на отлична комуникация между всички треньори в едно направление - от мъже до най-ранните възрасти при подрастващите. Това е начинът и пътят за постепенна интеграция на млади състезатели за представителния отбор на България - следствие на координирана и унифицирана работа и методика", добави още Любомир Ганев, цитиран от официалния сайт на БФВолейбол.

"Самите качества на Джанлоренцо Бленджини са безспорни, Дългото CV с успехите му говори за тях. Пожелавам му успех начело на мъжкия национален отбор на България и искрено вярвам, че съвместната ни работа ще доведе до желаните резултати", завърши президентът на БФВ.

Бленджини, който наследява на поста Пламен Константинов, е роден на 29 декември 1971 година. Той е селекционер на мъжкия национален отбор на Италия от 2015 до 2021 година.

"Финализирането на преговорите с г-н Бленджини е изключително радващо събитие за нас. Още по-радваща обаче е неговата мотивация и вяра във възможностите на нашия национален отбор, както и перспективите му в непосредствено бъдеще. Треньор с подобна репутация и визитка не би се ангажирал с проект без сериозен потенциал", заяви вицепрезидентът на Българската федерация по волейбол Давид Давидов.

"Изключително важен аспект в нашите взаимоотношения е решението да настояваме за целогодишен ангажимент на националния треньор. За нас такъв специалист ще бъде изключително полезен във времето извън периодите на подготвителни лагери и официални състезания. Ще търсим всякакви възможности за използване на неговия капацитет в различни насоки - регулярно провеждане на треньорски семинари, съдействие при провеждане на подготовка и участие в международни състезания на националните отбори за подрастващи, създаване на обща система на работа и синхрон между отделните формации в мъжко направление, участие в различни обществени инициативи на Българската федерация по волейбол, препоръки за развитието на треньорския капацитет у нас и други. Мотивирани и подготвени сме да използваме максимално ефективно престоя на г-н Бленджини в България. Очакваме с нетърпение неговото пристигане и начало на работа през май", каза още Давид Давидов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!