Лекари от Педиатрията: Не отлагайте задължителните ваксинации на децата си

OFFNews 19 април 2024 в 16:44 1207 0

СБАЛ по детски болести

Снимка Архив

СБАЛ по детски болести "Проф. д-р Иван Митев"

Лекарите от Специализираната болница за активно лечение по детски болести "Проф.Иван Митев" съветват родителите да спазват задължителния имунизационен календар, а отлагането на ваксинация за децата да бъде само по медицински причини, след становище на компетентните специалисти. 

При пропуснати задължителни ваксини родителите да се обърнат към общопрактикуващия лекар за изготвяне на план за имунизация. Препоръчва се реимунизация на рисковите групи - бременни и родилки, допълват от болницата в публикация във фейсбук страницата на болницата.

В лечебното заведение инфекцията е била доказана при две деца на възраст под една година.

Проф. Кантарджиев: Семействата, които чакат бебе, да се ваксинират срещу коклюш

Коклюш е остро инфекциозно заболяване на дихателните пътища, причинено от бактерията Bordetella pertussis. Болестта се предава по въздушнокапков път. Основно възприемчиви към нея са малките деца и подрастващите, но може да засяга и възрастни. Инкубационният период е една-две седмици след заразяването. Клиничната картина се характеризира със суха кашлица, която постепенно се засилва, придружена от отпадналост и повишена телесна температура. Кашлицата придобива пристъпен характер с трудност за овладяване, посочват специалистите от Педиатрията.

По-рано днес главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев съобщи за две починали бебета след заразяване с коклюш. От началото на годината до днес случаите на болни от коклюш в България са 205, добави той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки