Възобновяват се костно-мозъчните трансплантации на деца в ИСУЛ

OFFNews 16 април 2024 в 09:51 968 0

Боряна Аврамова

Снимка УМБАЛ "Царица Йоана-ИСУЛ"

доц. Боряна Аврамова

"От два месеца се опитваме да възстановим броя на медицинските сестри в санитарния минимум, за да можем в момента, в който има пациент за трансплантация, да има поне една медицинска сестра, която да поеме трансплантираните пациенти в Клиниката по детска клинична хематология и онкология в УМБАЛ "Царица Йоанна" - ИСУЛ, каза за БНР доц. Боряна Аврамова - началник на Клиниката по детска онкохематология.

В подкаста на БНР "В центъра на системата" тя пояснява какви са причините за две годишното спиране на костно-мозъчните трансплантации за пациенти до 18 години.

Липсата на достатъчен брой медицински сестри беше основната причина за спирането на костно-мозъчните трансплантации на деца в клиниката. Това е много специфична дейност, която изисква стриктно наблюдение на пациентите в пострансплантационния период, сериозна предварителна подготовка, преди извършването на самата трансплантация, за да бъде тя успешна и е задължително в този процес да участват достатъчно на брой медицински сестри, като трябва да има една сестра, която да отговаря за трансплантираните пациенти. Това беше невъзможно през последните две години, тъй като прогресивно оставахме без достатъчно сестри, едва осигурявахме пациентите без трансплантация, тези, които са за стандартна химиотерапия, тоест беше риск да правим трансплантации, които са и високорисково лечение и можеше да се получат сериозни затруднения от това, че пациентите нямаше да могат да бъдат добре обгрижени, припомня доц. Аврамова.

По думите ѝ броят на пациентите за този вид трансплантация ще се увеличава постепенно. Започват с автоложни (с клетки на пациента) костно-мозъчни трансплантации.

Доц. Аврамова изтъква, че държавата трябва да се намеси, защото ако няма адекватно заплащане на медицинските сестри, няма как да се осигури дейността. "При лекарите има други стимулиращи фактори, но при сестрите се разчита на доброто им сърце, на любовта им към децатая, добави доц. Аврамова.

Ръководството на клиниката ще настоява за среща по тези проблеми с членовете на Комисията по здравеопазване в НС, за да се намерят законови начини за целево финансиране на Клиниката по детска клинична хематология и онкология в ИСУЛ от бюджета на държавата.

Трябва да се помисли за целево финансиране, което да осигури сравнително високи заплати на медицински персонал и да няма текучество. Нашите сестри са високо специализирани, подложени са на голям стрес (да работиш с тежко болни деца не е лесно), за разлика от лекарите нямат възможност за научно развитие и единственият мотивиращ фактор, с който разполагаме, са високи заплати. В момента медицинска сестра при нас получава щатна заплата от 2300 лв., което е недостатъчно, като напомняме, че когато не правим трансплантации, ние и не получаваме от средствата от държавата за трансплантационна дейност. Според нас щатната заплата на медицинска сестра трябва да бъде между 3000 - 3500 лв., а за лекарите, зависимост от това дали са със специалност, или млади лекари - между 5000 - 7000 лв., казва доц. Аврамова.

Според нея целевото държавно финансиране трябва да бъде приложено и към другите две клиники по детска онкохематология - във Варна и Пловдив. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки