ЕП: В България има руска мрежа от агенти за дезинформация

OFFNews 24 април 2024 в 21:00 1410 3

ЕП

Снимка Getty Images

Европейският парламент

Европейският парламент изразява загриженост заради зачестилите опити за руска намеса в изборите в България на 9 юни, съобщи БНТ, като се позова на резолюция за руската намеса в ЕС, която ще бъде гласувана утре на последното пленарно заседание на Европарламента в Страсбург.

Евродепутатите са обезпокоени от съществуването у нас на мрежа от агенти за дезинформация, контролирана от Русия. Те са силно загрижени и заради множеството имоти на руската държава у нас.

Според ЕП  мрежата от руски агенти за дезинформация е активна в социалните мрежи, но и в традиционните медии у нас, в академичните среди и политическите партии.

"Трябва да отбележим, че в резолюцията, която приемаме, България също е спомената за това, че имаме високи нива на руски активи. Има съмнения за намеса в изборния процес, за намеса в различни влиятелни кръгове като неправителствени организации, политически анализатори, медии и т.н.", заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел.

Според Петър Танев, който е част от "Фондацията за демократично развитие" в Брюксел, в България съществуват имоти, които са регистрирани като част от Руската федерация и те се използват като някакви специални агенции за разпространяване на руското влияние както върху обществото, така и върху държавите институции.

"Това е недопустимо и българските власти трябва да предприемат мерки", коментира той. 

Според евродепутатът от ДПС/"Обнови Европа" Илхан Кючюк на много места в ЕС крайната десница и крайната левица си взаимодействат, когато става въпрос за помощ в услуга на чужда държава, в конкретния случай Русия, как те консултират своите предизборни платформи.

"Това не се случва безплатно, разбира се, с влиятелни руски олигарси, които са много пряко свързани с дейността на Кремъл. Това е подривна дейност, която поставя под огромна угроза европейската демокрация. Трябва да направим така, че на тези избори избирателите да не се усъмнят и за миг, че изборът, който са направили е правилният и няма външно вмешателство върху тяхната собствена воля", смята Кючюк.

Според евродепутата от Групата на социалистите и демократите Петър Витанов 750 са опитите за външна намеса върху работата на ЕП през последната година. "Ние призоваваме комисията да ограничи и да промени методологията на съдържанието на социалните медии, така че те да не се влияят от интеракции и дезинформацията да не стига до нас", каза той.

Евродепутатите настояват да има специална европейска структура или комисар, който да следи за чужда намеса в държавите от общността и да предприема конкретни мерки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

3

Джендо Джедев

25.04 2024 в 08:29

За никой не е тайна, че сме най-пробитата от КГБ държава в ЕС.

1000

2

4I4ATA

24.04 2024 в 22:36

Пфф, добър ден, то има руски ДАНС, руски офицери в БА, руски отрепки навсякъде!

400

1

демотиватор

24.04 2024 в 22:32

Освен "контролираната от Русия" "мрежа от агенти" тук има, за жалост, и голям брой хоби- дезинформатори русофили, мразещи ЕС, които усърдно търсят и "рипостват" всяко твърдение на платените слуги на Русия на запад- преподаватели, журналисти, политици..., опитвайки се да съживят изтъркания наратив за "гниещия Запад", с който уж и ние ще пропаднем.
Помага изобличаването им и откритото презрение към тях!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки