Никола Янков оглавява икономическия екип на Синя България

OFFNews 24 април 2024 в 17:05 1998 0

Янков
Никола Янков.

Предприемачът Никола Янков, който е бил заместник-министър на икономиката и на транспорта по време на управлението на НДСВ, ще оглави икономическия екип на коалиция Синя България. Това стана ясно от негова публикация във фейсбук.

Според него това е било лесно решение, тъй като последните няколко години ясно са показали, че България няма дясна партия в управлението.

"Синя България е политическата платформа, която ясно и категорично заявява намерение за преформатиране на ролята на държавата – преди всичко в икономически план. Ние стоим зад идеите за стимулиране на частната инициатива и инвестиции, а не за участието на държавата в търговския оборот. Ние ще настояваме обществената инфраструктура да се строи с частни капитали на концесия, а не с нагласени обществени поръчки за милиарди. Ние ще настояваме за разумна и балансирана бюджетна политика, която няма да доведе до увеличаване на държавния дълг и нужда от увеличаване на данъците. Ние ще се борим с корупцията на практика, а не на думи – като намалим възможностите за корупция чрез свиване на огромните бюджетни поръчки за строителство и ремонти и чрез прозрачна и успешна приватизация на държавни фирми, а не чрез смяната на конкретен човек в конкретна комисия, или чрез създаването на нови безсмислени административни структури", декларира Янков, който е управляващ съдружник в инвестиционната компания Експат Капитал заедно с бившия вицепремиер Николай Василев.

Ето и текста на пълното изявление на Никола Янков:

Уважаеми съмишленици и приятели,

днес приех без колебание предложението на коалиция Синя България да оглавя икономическия екип на това политическо обединение.

Последните няколко години ясно показаха, че България няма дясна партия в управлението. Няма и дебати за истински политики, за ролята на държавата в обществото ни, за ценностите и принципите, които осмислят живота ни. Огромна част от българските граждани се чувстват непредставени в парламента и управлението на страната. Десните избиратели, за които държавата е преди всичко колективната отговорност и богатство на обществото, а не „чужд“ организъм, чиято роля е да раздава пари, с все по-голямо недоумение и разочарование наблюдаваха действията на поредица от правителства, подкрепени от партии, самоназоваващи се „десни“ и консервативни, но на практика прилагащи левичарски политики, които не доведоха до нищо друго освен намаляване на общото ни богатство и отлагане на незавършената европейска интеграция на страната ни.

Синя България е политическата платформа, която ясно и категорично заявява намерение за преформатиране на ролята на държавата – преди всичко в икономически план. Ние стоим зад идеите за стимулиране на частната инициатива и инвестиции, а не за участието на държавата в търговския оборот. Ние ще настояваме обществената инфраструктура да се строи с частни капитали на концесия, а не с нагласени обществени поръчки за милиарди. Ние ще настояваме за разумна и балансирана бюджетна политика, която няма да доведе до увеличаване на държавния дълг и нужда от увеличаване на данъците. Ние ще се борим с корупцията на практика, а не на думи – като намалим възможностите за корупция чрез свиване на огромните бюджетни поръчки за строителство и ремонти и чрез прозрачна и успешна приватизация на държавни фирми, а не чрез смяната на конкретен човек в конкретна комисия, или чрез създаването на нови безсмислени административни структури. Ние ще се вслушваме в гласа на българските предприемачи и на чуждестранните инвеститори, защото България няма как да расте изпреварващо и да догонва средноевропейски нива на доходи със социалистическа политика, в която основната теза е разхищението на колкото се може повече от общите ни пари, събирани от данъците на всеки работещ гражданин. Ние смятаме, че доходите на всички българи трябва и могат да растат динамично чрез икономически растеж на конкурентия частен, несубсидиран и неконтролиран от държавата сектор. За което е необходима напълно различна от сегашната икономическа политика. Ние смятаме, че проинфлационните разхитителни държавни бюджети водят в средносрочне план до обедняване и икономическа криза, а не до по-голямо богатство на нацията.

Синя България е коалицията, която ще върне разума и ще постави дългосрочните национални цели в дебатите за икономическата политика на държавата и за ролята на България в Европейския съюз. Ние сме тези, които ще завършат на практика – а не само на думи – европейската интеграция на страната чрез пълноправно членство в Шенген и Еврозоната. България трябва да бъде равностоен и пълноправен член на ЕС и като такава да дефинира ясно и отстоява твърдо нацоналните си интереси в общата европейска политическа рамка, а не да се носи по течението, както до сега. България трябва не да е вечният просяк на европейски фондове, а държава с динамично развиваща се конкурентна икономика, базирана на успешни частни инвестиции. България трябва да е страна с нисък политически риск и адекватно гарантирана национална сигурност във все по-агресивна международна среда.

Синя България ще е носителят на дългосрочните национални приоритети, а не на късогледото дребнотемие и междуличностните скандали в политиката. Синя България е политическият представител на консервативния български гражданин, който с много труд се грижи и носи отговорност за себе си и семейството си, без да разчита на подаяния от някого. Това е традиционният десен български избирател, който обикновено плаща сметката на всички останали. Ние сме тук, за да сложим най-накрая именнно тези хора във фокуса на българската политика.

Разчитаме на вашата подкрепа. България може и заслужава повече!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки