Радев: Абсолютни глупости са, че Копринков агитира за ''Солидарна България''

OFFNews 24 април 2024 в 20:07 3497 5

Румен Радев

Снимка БГНЕС/Стефан Василев

Румен Радев

Абсолютни слухове и глупости, г-н Копринков всеки ден е в сградата на президентството. Това заяви президентът Румен Радев на въпрос вярно ли е, че секретарят му по вътрешна политика агитира за коалицията на Ваня Григорова "Солидарна България". 

Държавният глава призова журналистите да не се поддават на манипулации. 

Президентът участва в официалното отбелязване на 40-ата годишнина от първата българска експедиция за изкачване на връх Еверест през 1984 г. 

"Съзнателно изчаках истерията за "Боташ" да стигне своя апогей, за да се види ефектът от некомпетентното и лицемерно отношение към една сложна и важна за нашата енергийна сигурност материя", категоричен е Радев.

Президентът призовава депутатите "със същата стръв, с която се нахвърлиха върху договора с "Боташ", да проверят защо капацитетът по този договор остава неизползван" - за вътрешна консумация и за продажби навън.

По думите му трябва да се извърши щателна проверка от къде и какъв газ внасяме. Според него на много от депутатите истината не им изнася.

"Когато бяха на власт те спряха договора с "Газпром" и декларираха, че никога повече няма да внасяме руска газ. Въведоха се съответните мерки, след това дойде служебното правителство на Донев и нямаше газ - единствено един милиард кубически метра от Азербайджан", смята той.

Според него единственият начин за доставка на останалото липсващо количество за гарантиране на ежегодната консумация - около два милиарда кубически метра, е било чрез доставка на втечнен газ.

"Затова беше и политическият пробив с Турция - получаване на достъп до всички техни 5 терминали за втечнен газ. Правителството на Донев обяви търгове. Само че партиите, които уж воюват с Путин, когато се върнаха на власт, вместо да финализират тези търгове и да внасяме втечнен газ, те се върнаха към любимото занимание да внасят масово руски газ през посредници", допълни Радев.

Държавният глава подчерта, че за миналата година страната ни е внесла 1,7 милиарда кубика такъв газ. Затова договорът за "Боташ" този капацитет остава неизползван.

"Вместо да продаваме чрез този капацитет и да печели България, те приеха тази абсурдна енергийна вноска, с която сринаха доверието в България като партньор и ни задраскаха като потенциален доставчик на газ. Вероятността от началото на следващата година да не се поднови договорът за пренос на газ от Русия през Украйна за Европа е огромна", добави още Румен Радев.

По думите му тогава Австрия, Словакия, Унгария и други държави ще имат остра нужда от нови източници и маршрути за газ и договорът с "Боташ" може да бъде изключително изгоден.

"Но, за да печели България, трябва компетентност и националните интереси да се поставят над партийните и личните", отбеляза Радев.

Президентът коментира и номинацията на Елена Йончева като кандидат за евродепутат от ДПС. Според него всеки е свободен да търси подкрепа там, където намери за добре, но носи отговорност за своите решения.

Той благодари на депутатите в Народното събрание, че са взели аварийни мерки за прекратяване на отлива от армията чрез увеличаването на заплатите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

5

dolivo

25.04 2024 в 08:16

Радев вика дръжте Радев хаха

2500

4

Козон

25.04 2024 в 02:26

Щом пРезидентът твърди, че е “абсолютни глупости”, значи е истина.

2994

3

Гражданин

25.04 2024 в 00:10

Къв е тоя Копринков, ква е тая Солидарна България къв е тоя зелен чорап?

788

2

jorj

24.04 2024 в 23:05

Вижте му погледа! Гледа точно като заразена с бяс лисица.

345

1

Джендо Джедев

24.04 2024 в 21:14

Радев направил една тръба, за да продава по нея газ, ама никой не иска да го купи. Обвинява другите, че не са се подвели по тоя абсурден проект. The End!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки