Спорният закон за ''прозрачност на чуждестранното влияние'' мина на първо четене в Грузия

Снощи полицията би протестиращите срещу закона в Тбилиси

OFFNews 17 април 2024 в 14:36 750 0

Снимка Getty Images

Грузинският парламент прие днес на първо четене спорния проектозакон "за прозрачност на чуждестранното влияние", предадe Ройтерс.

Снощи полицията би протестиращите срещу закона по улиците на грузинската столица Тбилиси. 

Мярката, срещу която от няколко дни има протести в столицата Тбилиси, беше одобрена с подкрепата на 83 от 150-те депутати. Прозападната опозиция не участва в гласуването.

Според опозицията законодателството повтаря руски модел за регистриране на т.нар. "чуждестранните агенти".

Това е вторият път, в който законопроектът се предлага от управляващата партия "Грузинска мечта". През март миналата година тази политическа сила беше принудена да го оттегли след мащабни протести.

Новият проектозакон е почти идентичен с предишния, но формулировката "агент на чуждо влияние" е заменена с термина "организация, преследваща интересите на чужда сила".
Законопроектът задължава неправителствените организации и медиите, които получават повече от 20% от финансирането си от чужбина, да се регистрират като организация с чужд интерес, отбелязва Би Би Си.

За да влезе в сила, законът трябва да бъде одобрен на второ и трето четене. Очаква се днес протестните демонстрации да продължат.

Президентът на Грузия Саломе Зурабишвили заяви, че ще наложи вето върху законопроекта, в случай, че ще бъде окончателно приет. В интервю за Би Би Си тя каза, че ще наложи вето, защото той противоречи на стратегиите и препоръките на ЕС.

Зурабишвили също така е провела извънредна среща с посланиците на САЩ, Великобритания и страните от ЕС, на която е била обсъдена ситуацията в страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки