Защо по време на нападението срещу 'Крокус' не е имало служители на реда?

OFFNews 27 март 2024 в 12:38 5399 4

Крокус

Снимка Getty images

Това остана от "Крокус" след атентата.

Как малка група терористи успява да извърши масово убийство в "Крокус Сити хол" в Подмосковието и да избяга безпрепятствено от мястото на нападението? Как е трябвало да действат специалните служби?

Как се случи така, че охраната на концерт за няколко хиляди души разполагаше само с цивилни средства за самозащита?

Защо в района на руската столица, където броят на силите за сигурност на глава от населението е един от най-високите в света, не е имало въоръжени, способни да защитят цивилни граждани?

Защо руските власти пренебрегнаха предупрежденията на САЩ за предстоящо терористично нападение в Москва?

На тези неприятни за руските власти въпроси все още няма разумни отговори. Би Би Си се опитва да ги намери. 

Как действат специалните части

Действията на спецчастите в такива ситуации са ясно разписани в инструкциите, обясни пред медията пенсиониран офицер от КГБ-ФСБ, специализирана в залавянето на особено опасни престъпници и освобождаването на заложници.

"В момента няма дълга процедура. Щом на пулта на дежурния офицер постъпи информация за стрелба, заложници, той дава команда, първата бойна група - тя винаги е в базата в пълна готовност - веднага се придвижва към мястото, другите бойни групи се вдигат по тревога. Командирът на първата група действа според обстоятелствата, при необходимост се привличат подкрепления, създава се оперативен щаб и той взема по-нататъшни решения. Задачата на първата, дежурна група е да пристигне възможно най-бързо. Няма значение - с хеликоптер, с кола. Ако няма такава възможност, могат да пристигнат с магаре", казва бившият офицер.

Първи за влизането на бойци на СОБР в сградата съобщава в 21:32 ч. телеграм каналът Mash, който често публикува оперативна информация от полицията и специалните служби.

Очевидно е, че атаката се е случила по-рано, необходимо е било време за обработка на новината и нейното публикуване. Ясно е, че влизането на спецчасти в "Крокус" не е станало веднага след пристигането, тъй като бойците е трябвало да се справят със ситуацията, да се ориентират, да огледат околността, да отцепят сградата, да блокират възможните пътища за бягство.

Кореспондент на ТАСС съобщи от мястото на събитието, че специалните сили на Росгвардия са пристигнали в 21:06 ч. Вероятно тази информация е неточна - на някои видеозаписи първите автомобили се появяват в 20:30 ч. Но в тъмнината е невъзможно да се разбере ведомствената им принадлежност.

Хронологията

Едно е ясно - по това време нападателите не са били вече в сградата, а съобщенията за щурма не отговарят на действителността. Не е имало кой да щурмува сградата и операцията в Собровка е била по същество спасителна. Половин час след като са влезли в сградата, покривът започнал да се руши.

В понеделник Александър Бастрикин, ръководител на Следствения комитет на Федералния следствен комитет на Русия, докладва на Владимир Путин за разследването на нападението над "Крокус" и заяви, че терористите са пристигнали в сградата в 19:58 ч. и са я напуснали в 20:11 ч. Медиите изчислиха, че въоръжените лица са били в сградата по-дълго - около 18 минути.

Базата на Главното управление на Росгвардия в Москва се намира в съседния район Строгино, на три километра от "Крокус". Разбира се, в петък вечерта навсякъде в Москва има задръствания, а Московският околовръстен път често е запушен по това време. Но за да стигнете от Строгино до "Крокус", не е необходимо да стъпвате на околовръстното, дотам води пътят през моста на Мякинински проход.

Една бойна единица може да измине пеша разстояние от 3 километра за 15 минути, дори и с пълно снаряжение.

През 2002 г., когато чеченските бойци превземат театралния център Дубровка, на служителите на ОМОН и СОБР са необходими около 55 минути, за да пристигнат на мястото на събитието. Но тогава ситуацията беше различна и забавянето на специалните части в началния етап не се отрази на по-нататъшното ѝ развитие. Тогава нападателите взеха за заложници зрителите и участниците в представлението, поставиха политически искания и се опитаха да преговарят.

Сегашният сценарий е друг

За него вероятно службите за сигурност не са били готови.

Възможно е бойците на СОБР да са пътували към зала "Крокус Сити" като за редовно повикване. Само през миналата седмица служителите на "Росгвардия" са пътували повече от 4000 пъти по сигнал "Тревога" според сайта на управлението.

Още по-близо - в съседната сграда на "Крокус Експо" - се намира полицейското управление на Красногорския район в Павшино.

"Това не е някаква крепост, а голямо управление. Те си имат собствен паркинг точно пред сградата на Експо-то с бариера, там обикновено стоят 12-15 коли на управлението. Техните патрули следят за реда на цялата територия на Павшино. Разполагат със собствена оръжейна. Имат голям брой служители", каза източник пред телеграм канала ВЧК-ОГПУ. 

Ако тази група се беше притекла на помощ на хора в смъртна опасност, със сигурност щяха да ги спасят, допълва източникът.

Говорителката на руското вътрешно министерство Ирина Волк казва, че полицаите са пристигнали на мястото на инцидента пет минути, след като е бил подаден сигнал за стрелбата в дежурната част на Управлението на вътрешните работи в Красногорск.

Думите ѝ са реакция на публикации за неадекватната реакция на полицията на извънредната ситуация в "Крокус", както и на видеозапис, за който се твърди, че показва как полицай със служебно куче напуска мястото на инцидента веднага след началото на стрелбата.

"Горната информация не отговаря на истината. Мъжът в камуфлажна униформа с куче, заснет на видеото, няма нищо общо с органите на вътрешните работи", заяви Волк.

Тя не уточнява в колко часа е постъпил сигналът в дежурната част, но твърденията за бързото пристигане на полицията на мястото на стрелбата не се потвърждават нито от многобройните очевидци, нито от видеоматериалите. В противен случай нападателите едва ли щяха да успеят да избягат спокойно.

Що се отнася до мъжа с кучето, изявлението на вътрешното министерство се потвърждава от видеозапис, направен няколко минути преди нападението, от който се вижда, че той няма никакви отличителни знаци и вероятно е служител на частна охранителна фирма.

На същото видео обаче, публикувано от канала Baza, се вижда мъж в полицейска униформа, който стои до човек с куче. Дали той е бил в сградата по време на нападението и дали е имал оръжие - не е ясно, в други видеоклипове не е открит.

"По принцип при такива масови прояви, а в момента Русия е във война, трябва да има засилено полицейско присъствие. Поне един въоръжен отряд трябваше да дежури на входа. И след като полицейският участък се е намирал в съседна сграда, полицията е трябвало да бъде там първа. Не разбирам защо не са били взети предварително мерки за сигурност, защо полицията не се е втурнала веднага, докато тези мръсници са се разхождали и стреляли в продължение на 20 минути. Варварство или малодушие, в случая става дума за едно и също нещо", коментира пенсионираният офицер от КГБ-ФСБ.

Разказът на очевидците

"Крокус Сити хол" е била охранявана от частната охранителна фирма Crocus Profi. Охранителите, които са били както на входа, така и вътре в помещенията, не са имали никакви оръжия. Някои от тях успяха да се скрият, а други бяха незабавно застреляни. Самите терористи влязоха от левия вход. Разхождаха се небрежно. Вероятно са знаели, че няма охрана. Охранителите просто проверяваха чантите, видяхме един мъж с куче и един полицай, който стоеше там... Това е ужас, разбира се, ужас...", разказа един от очевидците пред журналиста от Кремълския пул Андрей Колесников. 

"Те влязоха в залата не през вратата, а през прозореца на съседния изложбен център. Имаха картечници. Започнаха да стрелят по всичко, което виждаха. По хората, по охраната. Един охранител беше убит, един ранен. Те дори не са охранители. Наричат се "контрольори", обясни пред телевизионния канал РБК Араз Агаларов, собственик на "Крокус".

Александър Хинщайн, депутат от Държавната дума и съветник на директора на Росгвардия, потвърждава, че охранителите на "Крокус" са били на работа дори без специално оборудване. В същото време според него в съседната сграда на "Крокус Профи" има много оръжие - няколко десетки пистолета ИЖ-71 и полуавтоматични пушки Сайга-20КВ.

Там е разположена и група за бързо реагиране, но тя не е реагирала, твърди Хинщайн. По думите му служителите на Росгвардия са пристигнали в "Крокус" 15 минути след първото съобщение за трагедията.

Никой не поставя задача на охранителите да се противопоставят на въоръжено нападение, заяви пред телеграм канала "Военкор" Иван Рудин, бивш директор на ПСК за охрана на концерти и масови мероприятия.

"Според действащото законодателство охранителите не могат да бъдат с огнестрелно оръжие на местата за провеждане на масови мероприятия. На охранителите е забранено да използват огнестрелно оръжие, когато има значително събиране на хора. Тоест вътре в периметъра охранителите са длъжни да бъдат без оръжие", казва Рудин.

"Действително, според закона частните охранителни организации не са длъжни да поставят въоръжени постове на обектите, където се струпват хора. Законът само ги задължава да имат служебно оръжие в арсенала си", съгласява се депутатът Хинщайн.

Според него този закон трябва да бъде променен.

Предупреждението

През март Съединените щати споделиха с руските власти информация за подготвяна терористична атака в Москва.

"В началото на този месец правителството на САЩ получи информация за предстояща терористична атака в Москва, която може да е била насочена към масови събирания, включително концерти, което накара Държавния департамент да издаде публично предупреждение към американците в Русия", цитира Ройтерс говорителката на Съвета за национална сигурност към Белия дом Адриана Уотсън.

"Правителството на САЩ сподели тази информация с руските власти в съответствие с дългогодишната си политика на "задължително предупреждение", допълва тя.

CNN съобщи, позовавайки се на свои източници, че американското разузнаване е предупредило Москва, че се подготвят терористични атаки в Руската федерация от групировката "Ислямска държава".

Руските власти твърдят, че американското разузнаване не е дало подробности за мястото на планираната терористична атака, нейните организатори и извършители.

"Предадената от Вашингтон информация за подготовката на терористична атака беше от общ характер, специалните служби на Русия реагираха на нея", заяви в понеделник директорът на ФСБ Александър Бортников.

Бортников не уточни как точно са реагирали руските служби за сигурност. От една страна, Москва е голяма, не можеш да следиш всички, не можеш да поставиш въоръжена охрана на всеки обект. От друга страна, от това, което е известно за трагичните събития в "Крокус", не изглежда специалните служби да са участвали по някакъв начин в гарантиране на сигурността на сградата.

Но реакцията на Владимир Путин беше особено показателна.

"Бих искал да ви напомня и за неотдавнашните, направо казано, провокативни изявления на редица официални западни структури за възможността от терористични атаки в Русия. Всичко това прилича на откровен шантаж и намерение да се сплаши и дестабилизира нашето общество", заяви той на заседанието на Управителния съвет на ФСБ на 19 март.

Ако руските служби за сигурност, следвайки Путин, реагират на предупрежденията на САЩ за възможни терористични атаки като на шантаж и провокация, това обяснява много - ако не и всичко.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

4

dolivo

28.03 2024 в 19:31

Ами, детски труд, защото не искат да плащат на нормални възрастни.

2550

3

alfakentavur

27.03 2024 в 14:25

А обърнахте ли внимание, че на гардероба са работили 14-15 годишни момчета?
Не е лятна ваканция, нито зимна. Недостиг на работна ръка е.

723

2

user4eto

27.03 2024 в 14:18

Е как да не е имало. Имало е, но не на реда а на ФСБ вътре да организират убийствата. Паляци със сини тениски и фланелки.

400

1

демотиватор

27.03 2024 в 13:30

Е, разбрахме за проблемите на орките със сигурността при масови мероприятия.

Междувременно ИДИЛ (не Украйна!) се закани да отмъсти с нови терористични акции в Рашата за изтезанието на заловените си членове от силоваците там (имаше филмирано рязане на ухо, ослепяване, мъчение с ток...).

Ето тук (укр. сайт на руски с посочване на източници) :
https://mediavektor.org/77002-igil-anonsiroval-novye-terakty-v-rossii.html

 
X

Да помогнем на украинските деца!