Депутати си поискаха образователна екскурзия за шистовия газ

19 септември 2012 в 19:32 2695 4

Диан Червенкондев. Снимка: БГНЕС
Диан Червенкондев. Снимка: БГНЕС

Депутати от българския парламент да посетят САЩ, Полша и Румъния, за да придобият представа от технологията за добив на шистов газ.

Това предложи Диан Червенкондев от ГЕРБ - председател на временната анкетна комисия, която се занимава с въпроса "за" или "против" шистовия газ, съобщава агенция БГНЕС.

Предложението на Червенкондев беше прието с възмущение от представителите на неправителствените организации, които присъстваха на заседанието.

„Току що напуснах доста ядосан заседанието на временната комисия в Парламента, която е за шистовия газ. Щели сега да ходят на посещение в Полша и Тексас, за да видели как се развиват нещата там и да преценят какво да правят с мораториума. В същото време отказват да качат нашите аргументи, становища, доклади на сайта на комисията и явно там ще си останат само лобистките доклади на минната камара, компании и продажни наши учени, всички в посока „За“ фракинга. Май битката влиза в трети рунд, и май този път ще падне не само фракинга, ами и правителството“, коментира във Facebook природозащитникът Борислав Сандов.

Необходимо е да започнем да се запознаваме с регулаторните рамки в Европа и по света и да предложим на 41 НС конкретни текстове в нови закони и поправки в други, вече приети, твърди Чевренкондев.

Поискахме от държавите-членки на ЕС, САЩ, Канада и Украйна да ни изпратят официално техните регулаторни рамки на проучвателните и добивни работи, съобщи още Червенкондев.

Предлагам да бъде създадена работна група от народни представители и експерти, която да изготви предложение на базата на получената информация, което впоследствие да бъде обсъдено във временната комисия и внесено в пленарна зала. Работната група трябва да се запознае на място чрез посещение в Полша, където се правят проучвателни работи и добив на шистов газ, за да видим "това животно какво е", заяви Червенкондев.

Започната е такава дейност и в нашата съседка Румъния - нека видим и да се запознаем какво де факто се прави и какво е настроението там. Възможно е да се направи и посещение в САЩ, на територията на Тексаския университет, за да имаме повече впечатления от тези технологии, добави той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Българският национализъм не може да бъде приятел на Кремъл