Планът на Станишев тръгва из Европа

Антония Чорева - Брюксел 16 юни 2016 в 15:28 2993 1

Снимка ПЕС

Лидерът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев вкарва в Европарламента през есента мащабен план за борба с младежката безработица в Европа. Инициативата включва четири аспекта, изключително важни за младите европейци - безработица, качествено образование, борба с детската бедност и окултуряване на младежите.

С парти в Брюксел вчера Станишев даде силен старт на инициативата на социалистите, наречена Европейски младежки план. Подкрепен от стотици социалисти, председателят на ПЕС обясни, че това е мащабен проект, който има за цел да осигури по-голяма сигурност на младежите в цяла Европа.

От юни Станишев и неговите съпартийци започват да представят плана във всички страни на Европейския съюз. Представянето започва от България.

Планът Станишев предвижда преди всичко справяне с младежката безработица. На първо място от бюджета на Европа ще се поискат 20 милиарда евро за реализиране на младежката гаранция - програма, която осигурява работа на младежите в цяла Европа по различни схеми. Парите ще се използват за намиране на работа на младежите в рамките на 4 години - до 2020 г. Освен борба с безработицата на младите, инициативата предвижда и създаване на Фонд за бедни деца, за да живеят равностойно в Европа, също изграждане на културна карта във всяка европейска страна и ваучер за културни събития за всички младежи. И не на последно място, планът Станишев предвижда да се извоюва равностойно и качествено образование за учащите.

За три години, благодарение на младежката гаранция, безработицата сред младите само в Брюксел е намаляла с 30%. Пет хиляди са си намерили работа, а 64% от наетите на стаж по различни програми са останали след това за постоянно на работа. Данните представи Лорет ен Келинкс, вицепрезидент на Социалистическата партия на Белгия.

Джон Кромбе, председател на Фламандската социалистическа партия призова да се подкрепи инициативата на Станишев, тъй като по думите му 20 млрд. евро не са много пари за бъдещето на европейските младежи. По думите му по време на Световната финансова криза през 2008 година Европа е дала толкова пари на банките само в Брюксел.

Той каза, че според изследване сред 2 000 белгийски младежи, 83% от тях смятат, че има огромна пропаст между бедни и богати в Европа, а 89% са песимисти, че ще си намерят лесно работа. По думите на Кромбе местните младежи се страхуват, че бъдещето ще е по-лошо от настоящето. 

Всичко за мащабната инициатива на лидера на ПЕС може да прочетете на www.youthplan.eu. Планът "Станишев" вече е и в социалните мрежи с хаштаг #Act4Youth. В Twitter той е споделян от ститици млади хора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков