Барселона удари ПСЖ насред Париж, Атлетико взе аванс срещу Борусия Дортмунд

Петър Петров 11 април 2024 в 11:36 1451 0

Играчите на Барселона празнуват попадение срещу ПСЖ

Снимка Getty Images

Играчите на Барселона празнуват попадение срещу ПСЖ

Барселона победи с 2:3 като гост Пари Сен Жермен в първия четвъртфинален мач в Шампионска лига между двата отбора. Атлетико Мадрид донесе втората испанска победа за вечерта, след като се наложи над Борусия Дортмунд с 2:1 на " Уанда Метрополитано".

Срещата във френската столица започна с добро темпо и последваха редица атаки и пред двете врати. В 20-ата минута Роберт Левандовски насочи добре топката по посока вратата на "парижани", но Нуно Мендеш я изби от голлинията. В 34-ата минута Сержи Роберто, който изненадващо стартира като титуляр за сметка на Андреас Кристенсен, извърши грубо нарушение и получи жълт картон. Така испанският полузащитник ще пропусне реванша в Испания. В 36-ата минута Барселона нанесе своя удар. Ламин Ямал центрира топката в наказатаелното поле, Джанлуиджи Донарума излезе да боксира и успя да отклони топката, но тя попадна в Рафиня, който без проблем я насочи в опразнената врата.

След почивката играта продължи в същото скоростно темпо и на Пари Сен Жермен бяха нужни по-малко от три минути, за да изравни резултата. Усман Дембеле залъга Френки Де Йонг и с мощен шут разстреля вратата на Марк-Андре Тер Щеген. Бившият играч на "каталунците" вбеси феновете им, след като се зарадва бурно на гола. Силният старт на полувремето ПСЖ продължи и в 51-ата минута играчите на Луис Енрике сътвориха пълен обрат. Фабиан Руиз намери Витиня, който плъзна топката покрай Тер Щеген за 2:1. В една от следващите атаки на "парижани" Барселона се размина за малко с трето попадение в своята врата. Резервата Брадли Баркола се откъсна и изненада Тер Щеген с плътен удар. Германецът все пак успя да докосне топката и тя се отклони в горната греда.

Шави моментално реагира и вкара в игра Педри и Жоао Феликс, което даде желания резултат. Педри при първото си докосване на топката веднага намери Рафиня с центриране в наказателното поле и бразилецът матира Донарума с удар от воле. Последва серия от атаки и за двата отбора. При една от тях Дембеле нацели страничната греда. В 77-ата минута Барселона отново излезе напред в резултата. "Каталунците" спечелиха корнер, Илкай Гюндоган центрира и Андреас Кристенсен надскочи всички и отбеляза за 2:3. Това беше втори страхотен ход на Шави при смените, защото Кристенсен беше заменил Френки Де Йонг преди по-малко от минута. Малко по-късно датчанинът си изкара жълт картон и ще пропусне реванша. ПСЖ опита да възстанови равенството, но удари на Баркола и Килиан Мбапе не намериха целта. Барселона взе добър аванс и в Испания ще преследва първи полуфинал в Шампионска лига от 2019 г.

Мачът на "Уанда Метрополитано" започна със силен натиск на Атлетико Мадрид. "Дюшекчиите" откриха резултата в 4-ата минута, след като Родриго Де Пол открадна топка в близост до наказателното поле на Борусия Дортмунд и отбеляза. В 7-ата минута Аксел Витцел опита атрактивно изпълнение с пета след центриране на Антоан Гризман, но стражът на Борусия Грегор Кобел се намеси подобаващо. След малко над половин час игра Борусия Дортмунд допусна нова грешка в отбрана. Матс Хумелс и Нико Шлотербек не се разбраха, топката стигна до Гризман, който подаде към Самуел Лино и бразилецът от чиста позиция направи резултата 2:0. "Вестфалци" опитаха да отговорят, но до края на полувремето атаките им не доведоха до сериозни опасности.

През второто полувреме Борусия все по-често поглеждаше към вратата на Ян Облак. Юлиан Брандт стреля много опасно от пряк свободен удар в 73-ата минута, но топката мина над вратата. Две минути по-късно Гризман и Лино отново взаимодействаха отлично, но ударът на бразилеца беше спасен от Кобел. Дортмунд все пак успя да стигне до попадение. В 81-ата минута Бранд пусна пас в наказателното поле към резервата Себастиан Алер, който се обърна хубаво и с левия крак намали резултата. Голът вдъхнови играчите на Борусия и те на два пъти бяха близо до второ попадение. Първо удар на Джейми Байноу-Гитенс рикошира в Сезар Аспиликуета и чукна страничната греда, а в добавеното време удар с глава на Бранд се удари в сглобката между напречната и страничната гредa. По този начин тимът на Диего Симеоне успя да вземе крехка преднина срещу възпитаниците на Един Терзич, но по всичко личи, че ги чака тежък реванш на "Сигнал Идуна Парк". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки