Емил Ангелов – Бабангида пред Nostrabet: Публиката на Левски е най-голямата мотивация за играчите

OFFNews 11 април 2024 в 09:51 1059 0

Легендата на Левски, Емил Ангелов, даде ексклузивно интервю за NB. Бившият стрелец коментира тежката седмица за столичния гранд след двете загуби срещу Лудогорец и ЦСКА. Според него от двете срещи може да се извлекат и позитиви за „сините“, които са стояли добре в части от дуелите.

Ангелов подчерта, че футболистите не би трябвало да спихват психически, а по-скоро да се мотивират още повече, имайки предвид каква подкрепа от трибуните получават. Легендата на Левски похвали почитателите и ги призова да продължават да подкрепят любимия клуб в добро и в лошо.

Здравейте, господин Ангелов! Левски имаше тежка изминала седмица след две поражения срещу Лудогорец и ЦСКА. На какво отдавате по-слабите представяния?

И двата мача ги гледах детайлно. Не бих казал, че бяха тотално слаби. Имаше приливи и отливи. Левски игра добре през първите 45 минути като гост на Лудогорец. През втората част колегите анализатори коментираха, че тимът е спаднал физически. Същото се случи и срещу ЦСКА. Добро първо полувреме и грешка през второто полувреме, която пообърка нещата.
Като бивш професионален футболист и настоящ треньор искам да акцентирам над едно конкретно нещо. Може да отдадем проблема не на физическата подготовка, а по-скоро на психическото равнище. Някои футболисти, след като са се раздали през първите 45 минути, излизат с малко по-малко мотивация през втората част сякаш. Отдавам го на психически процеси, не физически. Това е мое мнение, има други анализатори, които акцентират повече на физическата подготовка. Моето мнение е, че липсваше достатъчно добра мотивация за второто полувреме.

Къде може да търсим причината – в младостта на играчите или в треньорската работа?

Нещата винаги са комплексни във футбола. Има млади момчета, на които са им необходими мачове, за да натрупат опит в подобни дербита. А опитът идва с грешките. Това се видя и при Иван Андонов – направи грешка, но той е млад и ще се развива. Едно клише гласи, че за да станеш опитен футболист, трябва да правиш грешки. Левски дава път на млади състезатели, развива ги.
Обърнете внимание на двата тима, от които загубихме – дали имаше и един българин в двата тима. Да не говорим на по колко години са тези играчи в Лудогорец и ЦСКА. Терзиев вкара в мача в Разград, но ако не се беше контузил друг футболист и той можеше да не влезе. Не смятам, че критиките са толкова градивни. Всеки клуб трябва да следва стратегията си и да се развива в тази посока.

Иван Андонов направи и доста добри спасявания в дербито, освен грешката. Ще получи ли той дългосрочното доверие на Николай Костов?

Разбира се, не мога да съм категоричен в решението на треньорския щаб, но правилото е, че вратарите са до грешки. Това е било така във всеки отбор, в който съм бил през годините и съм го чувал от всички мои треньори. Това е младо момче, развива се и е нормално да прави грешки. По отношение на неточността на Андонов, бих казал, че тя е по-скоро на Кордоба. Имаше доста време да изчисти в тъч. Второ – той знае, че това е дебютант на вратата, съответно ясно е, че напрежението може да му е в повече. Като опитен състезател трябва веднага да я изчистиш в тъч. За мен по-голямата грешка е на Кордоба, отколкото на Иван Андонов.

Следва нов тежък мач за Левски срещу Черно море. Може ли да има лек спад на самочувствието, свързано с двата предишни резултата? Знаем, че във Варна се играе трудно..

Не е изключено да има спад, да. С тази публика и организация в клуба обаче дори за секунда като футболист не бих си помислил да спадам в този момент. Напротив, би ме мотивирало повече. Очаквам, че момчетата ще дадат всичко от себе си и ще стане хубав мач. Черно море е отличен отбор, със страхотен треньор, в лицето на Илиан Илиев, когото познавам. Той е и много готин човек, на първо място. Предстои един хубав двубой. Преди години печелихме редовно там, така че дано отново се случи.

Споменахте за страхотното представяне и на публиката на Левски. Има обаче и възгласи срещу ръководството и треньорския щаб. Може ли да се стигне до отлив на фенска подкрепа?

Всеки един фен на Левски много силно обича и много силно мрази. На нито един треньор не му е сигурно мястото, винаги столът му се клати, такава е професията. Не бих помислил веднага за треньорска рокада, но се случват такива неща в живота, ако се стигне до по-сериозни ексцесии. Всичко е в ръцете на момчетата, да бъдат задружни и да се измъкнат от два слаби резултата. Дано да не се стига до подобно нещо, но всичко е възможно.

Наско Сираков обяви, че Костов ще запази поста си и за догодина. Правилен ли е този ход в настоящия момент?

Разбира се, много добро изказване. Така се прави и така се защитава човек, който е нападнат отвсякъде. Има добро разбирателство в клуба, важно е да се защитават в кризисните моменти. Чест му прави на господин Сираков. Треньорът си е треньор, но повечето отговорност е върху плещите на играчите, които трябва да покажат качествата си на терена.

Битката за 4-ката се завърза много в efbet Лига с оглед на силните игри на Локо Пловдив. Може ли Левски да си върне позицията?

Сега е моментът да излязат на преден план индивидуалните качества и колективният дух в отбора. Не е невъзможно, Левски игра доста добре до тези два мача. Нищо не е загубено, всичко е в краката, главите и сърцата на състезателите. Отново ще спомена и великата ни публика. Има една незабравима фраза – тази публика и умрял може да съживи. Много е важно това за всеки един футболист. Именно почитателите са били моята мотивация.

Има ли реална битка за титлата в момента, с оглед на солидния аванс на Лудогорец на върха?

Говорейки реалистично, като човек, който не следи толкова и двата тима, мога да кажа, че Лудогорец има чудесни играчи, играят бързо и динамично и навярно ще станат за поредна години шампиони на България.

И за финал, господин Ангелов – как бихте се обърнали към „сините“ привърженици?

Мога да се обърна към феновете да подкрепят все така неистово отбора. Знаем, че те го могат, винаги сме били заедно, в добро и в лошо, така че вярвам, че нещата ще изглеждат по този начин и сега.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки