Из делниците на един луд (25 февруари – 1 март)

Тони Филипов, д-р 03 март 2013 в 16:02 20281 21

Понеделник, 25 февруари

Ще започна с една отворена бележка до Вяра Анкова, шеф на БНТ. Всъщност, то си е чист донос, но го правя в името на правдата. Те всички доноси с такава цел се правят. „ Г-жо Анкова, при Вас работят подлеци! В новините в петък, 22 февруари, по поверената Ви телевизия беше излъчено кратко интервю със Софиянски за служебния кабинет от 1997 г. И оня подлец, операторът, даде в доста едър план (щом и ние без очила видяхме) ръцете на Софиянски, които не бяха чисти. Специално се откроиха ноктите – дълги и черни, както кога човек цял ден е белил печени червени чушки. Ама сега не е сезонът на червените чушки… За нас като зрител внушението беше ясно – не са му чисти ръцете на Софиянски. А това внушение влиза в разрез с мнението на шест ли, седем ли съдебни състава, които обявиха бившият премиер и кмет за невинен.

Ако помните, уважаеми читатели, когато през 1990 г. френският специалист по рекламата Жак Сегела дойде да помага на СДС, първото нещо, на което им обърна внимание, беше да си мият ръцете поне по веднъж на ден със сапун. Но явно не успя да им създаде навици… Те просто почнаха да си държат ръцете под масата. От което пък се породиха някои неблагополучия в сферата на приватизацията, а и във всички други сфери…

Пресконференция на СДС, 1990 г.

Изобщо за ранната ни демокрация Сегела се яви малко нещо като Петър I. Накара сините лидери да си избръснат брадите, мустаките, да си подстрижат косите, съблече им травирените костюмчета и пуловерите от жива вълна и, доколкото беше възможно, им придаде алафранга вид.

Между другото, вчера чета, че британски изследователи открили, че мустаките и брадата били полезни за здравето на мъжа. Мустаките, особено рунтавите, препятствали навлизането на алергени в дихателните пътища и се препоръчвали за асматици. А пък брадата предпазвала кожата на лицето от стареене, а също и пазела от настинка, тъй като повишава температурата на шията. Разбира се тази си роля мъжкото (а сигурно и женското) лицево окосмяване може да изиграе при съответните хигиенни грижи. В българската литература има описания на дедо поп, в чиято брада могат да се намерят следи както от великденското яйце, така и от плънката на коледната пуйка… В такива случаи брадата се превръща в биологична бомба…

Като гледам, „началото се получи малко скучно, хайде да кажем, че това е краят!”

Шегувам се. Ще ми се, ама трябва да се яде…

Вторник, 26 февруари

За няколко дена, тайно и полека, Барека порасте с няколко века… Направо не повярвах на ушите си, като го чух: „Не съм, вика, обръщал палачинката – избрах хората пред Бойко Борисов”. Много късно бе, майна! То даже вече не е и избор, щото Бойко сдаде властта.

Както обича да казва д-р Филипов, когато някой се завърти толкова бързо, неизбежно си целува задника.

Сефте.

В творчески спор в добрите времена…

И затова уволнил Кулезич. Не отразявала и двете страни на протеста. И се чуло в ефир как казва за протестиращите: „Колко са жалки!” Та Бареков каза, че ТВ7 отразявала протестите от първия ден и използва случая да се похвали като цигане с бял задник: „Единствената телевизия сме, която непрекъснато правеше разследвания срещу властта. Вече трима министри не са си на постовете – на здравеопазването Стефан Константинов, на енергетиката Трайчо Трайков и зам.-министърката Гергана Павлова... Аз не виждам да има по-свободна телевизия от нашата…”

Оня ден Константинов обясни, че т.нар. скандал с цените на лекарствата по негово време не е имал нищо общо със здравеопазването, а е бил част от играта за превземане на Пресгрупата, собственост на шефа на „Софарма” Огнян Донев и Любомир Павлов. Всъщност, не става дума точно за вестниците.

От друг достоверен източник научихме, че Борисов измислил перфектна схема. С помощта на прокуратурата натиска Огнян Донев и Любо Павлов да продават. Вестниците ги купуват изгодно приятели на Борисов, които поемат определени ангажименти за изборите. Сградата на Полиграфическия комбинат остава без пари за Борисов, щото той е измислил и обезпечил сделката. Взема я чрез поставени лица и я продава на държавата, за да се премести там Съдебната палата. Това го споделя човек, пред който Борисов е развил откровено схемата.

Та битката срещу Донев не е била за цените на лекарствата, а за да може Бойко да му вземе сградата. А Константинов е колатерална жертва на тая битка… А свободолюбецът Бареков е играл ролята на дилафа в този случай. Всъщност, във всички случаи.

Почвам да мисля, че Борисов през цялото време само с личните си далавери се е занимавал! Управлението е било за него по-скоро факултативно занимание. А разправят, че вече е толкова богат… Но както казва в подобна ситуация Алкивиад на Сократ, „има такива изрази учителю – приказно богатство, голямо богатство, средно богатство, но чул ли си някой да рече: достатъчно богатство?”

Веселина Томова от „Афера” съобщи, че миналата година Цветелина Бориславова преговаряла да купи държавните дялове в ЧЕЗ. Но работата нещо се преебала и от тогава на ЧЕЗ престанало да им върви… Твърди също, че всеки месец 90 млн. лв. от ЧЕЗ отивали във фирми, свързани с Борисов.

А Дончева вика по телевизора: „Срещу 150 млн. лева ГЕРБ продадоха контролния пакет на ЧЕЗ, но реално не се знае кой е истинският собственик. Изведнъж в надзора на това дружество се появи Митко Каратиста – шофьорът на Пашата. Един неграмотен и необразован човек… Същата схема са приложили и в Мариците, и в АЕЦ “Козлодуй”. 143 млн. лева са загубите на една от Мариците, но в управлението й са набутани една банда старозагорски ченгета, които печелят добри пари въз основа на загубите, които трупат ТЕЦ-овете, но всичките тези загуби ги плащаме ние...”

Мислете, братя, мислете! Ако не ви мързи, де… До тук нищо не сме постигнали. Нищичко. Тепърва трябва да си отвоюваме държавата от мутрите, от олигарсите, от нагуцалите се политици. А това може да стане само по един начин. Кучето може да остави кокала само като види гьостерицата. Друг начин не е познат. Ако не го направим, хич да не бяхме го почвали! Както казва Андре Мороа в „Байрон”, „революцията, която не избухна, беше най-жестоко потушена”…

Това, което ме впечатли, е с каква откровеност Борисов споделя далаверите си. А като му намекват, че следващите могат да го вкарат в затвора, вика ба, нека да спечеля 80-90 депутата, па да видим кое правителство ще ме вкара в затвора…

Сряда, 27 февруари

Питат Кулезич защо така е хвалела Борисов в предаването си. Вика: „Аз работех в една проправителствена и слагаческа телевизия и непрекъснато ми се налагаше да обяснявам на приятелите си и познатите си, че това, което говоря, не са моите мисли, не е точно моето мнение, а това, което ми казват да правя… Престоят ми в тази медия беше непрекъснат компромис и непрекъсната борба да отстоявам свободата си. А там да си свободен, е много трудно. Затова я отстоявах, доколкото мога...”

С една дума са й натрапили тая работа, също и високата заплата…

И тая госпожа си върти задника по-бързо от „сабята на безнадеждно обкръжен сарацин”. Извинете, че за втори път употребявам тази дума, но стане ли въпрос за журналистика, все тя ми иде на ум…

Кулезич, Кулезич… Когато хвалеше Костов Дачков ли те натискаше?! И пак не говореше своите мисли, не излагаше своето мнение? И после, когато го псувахте, пак той?! Мръсник! Госпожа, съвсем приятелски, ние сме хора на години вече и е време поне по веднъж да кажем истината. Да не ни размотават на стари години като бай Петко Бочаров. Една хипертонична криза и… Ще бъде много тъжно да си идем от този свят като подлеци.

Вчера премиерът дигнал кръвното на 190/115 и постъпил в Правителствена. Шефът на болницата доц. Спасов вика: ”Получил е хипертонична криза, оставен е за наблюдение. Съветвам го няколко дни да ограничава физическата дейност…”

А дано му нема нищо. Не, май трябва да кажа, а дано верно е направил хипертонична криза… Хм… тъпо се получава. В единия случай лошо за здравето му, в другия – за характера му… Съгласете се, че наистина е тъпо, ако се лигави с цел да ни докаже как си е дал здравето за нас… По-добре хипертонична криза.

Да не повярваш, че този едър мъж, „по касапски едър”, има слабо сърце.

Бандитски неволи…

Ние сме по-склонни да вярваме, че тоя път не менти. Животът, който е водил в миналото, си е дал отражението. Цялото му тогавашно обкръжение има тежки диагнози. Големия Маргин на ръце го носеха в съдебната зала, такава тежка дископатия има. А също и хемороиди. На Малкия Маргин пък петорна медицинска експертиза му доказа епилепсия. Митьо Очите редовно се лекуваше в болницата на МВР от сърдечна аритмия и болки в очните дъна. Стефан Бонев – Сако също има високо кръвно. И него редовно го водят на прегледи в болницата на МВР. А Трактора не му знам диагнозата, но ако се яви в съда без бастун, то ще е щото е с патерици… Болни зъби, мениерен синдром… изобщо всичките болести, които ходят по хората, ги има и при мутрите. И точно както и при хората и при мутрите болестите на кръвоносната система са най-чести.

Делян Добрев контраатакува за Каратиста. Вика, че в ЧЕЗ е работила една от бившите съпруги на Доган Айсехел Руфи. И к’во?! Като си спомняме Доган как й развяваше гащите по страниците на „Труд”, не вярваме той да я е уредил. В ЧЕЗ работел и доведения син на Бисеров, но бил нещо там в шеста глуха… И третото име, което съобщи Добрев, е на Моника Йосифова, конкубинката на Станишев. Моника вика, че не била работила като пиар на ЧЕЗ, имала взаимоотношения с тях само за отделни пари. Пардон, отделни поводи, което е същото, де…

Интересно защо Делян премълча Кютев. Вчера получихме следния анонимен сигнал: „Защо Антон Кутев яростно лае и в същото време е прибрал за една година 100 000 лева само от ЧЕЗ.”

Кютев обаче вика, че за никакви пари работил за ЧЕЗ. „Аз бях в малката фирма ЧЕЗ със заплата, по-ниска от депутатската, а в момента в голямото "ЧЕЗ България" стои личността, наречена Димитър Стефанов-Каратиста, шофьор на Пашата…" И така, както бил неук и неграмотен, се разписвал всеки месец за 15 бонки като член на надзора…

Че Каратиста не е пратен там да укрепва финансовата дисциплина, то е повече от ясно. Но защо червените чак сега го забелязаха? Той влиза в надзора на ЧЕЗ още на 14.10.2009 г. Къде дремаха 4 г.?

За него Делян вика, че премиерът нямал пръст, назначен бил от ЧЕЗ. Верно е. Решението е взето от ЧЕЗ АД, едноличен собственик на капитала на „ЧЕЗ България ЕАД”. А едноличният собственик е избрал точно Каратиста, щото името му седи на първата страница на справочника „Кой кой е в българската енергетика”… Ай що се правите на улави…

А къде са сега Царските мушмороци? Къде е министър Милко Ковачев, идеологът на цялата далавера? Къде е министър Севлиевски? А червените бонзи къде се скриха? Ако енергийната мафия има преобладаващ цвят, то той е червен. Слушам Мая Манолова как се заканва, като вземели властта да национализират, или да изкупят ЕРП-тата. Е, не каза, че ще ги дадат на Овчарови, Кадиеви и др. другари, но то нема на кой друг…

Тая снимка й бях сложил работно заглавие „Жилетките от пике”, но после забелязах, че всички са със скъпи костюми…

Кой беше рекъл: „Първо си осигури приличен доход и после ставай почтен?” Да не съм го казал аз и да съм забравил? Няма значение. За Кадиев се отнася. През 2007 г. "Енерджи Съплай" ЕООД на Соня Кадиева получава лиценз за търговия с ток, ако и да не отговаряло на редица изисквания на закона. Но пък отговаряло на най-важното – Кадиев е протеже на Румен Овчаров, alias „Дългия инкасатор”. Затова АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица-изток" веднага дадоха уверения, че г-жа Соня има при тях гарантирани количества ток…

Ще национализират дръжки… Знаете ли до кога е лицензът на ЧЕЗ? До 2039 г.! Честито на внуците на внуците ни!

Четвъртък, 28 февруари

От парламента ни съобщават, че се очаквало президентът да направи завой и да оповести, че това НС трябва да продължи да работи още 4 м. И да предложи програмно правителство. Не ми се вярва, но както каза един колега, вече нямаме методология да оценяваме ситуацията. Тия меко казано действат антинаучно. В смисъл, че и те не знаят какво правят.

Най-лошото е, че в такива времена най-много се краде.

Омбудсманът Пенчев вика, че настоящето НС не било способно да направи генералните реформи. Прав е. На Фидосова не бих и поверил да ми държи… чадъра. За Тетка да не говорим. Там всичките са избирани на кастинга „Аз съм по-глупав от Цветанов”…

Някой качил вчера във Фейсбук изказване на Костов. Не разбрах по какъв повод го е направил… Но няма значение. Там Костов казва: "Възхищавам се най-вече на Конрад Аденауер, възхищавам се, от това, че в разбита Германия, сред руините е съумял, този възрастен тогава човек, да формулира ключовите приоритети на политиката на Германия... Освен това се възхищавам на смелостта му, 51-ва година той застава и пред настръхналия диктатор Сталин… и казва „Няма да има две Германии, Германия ще бъде една”.

Не ми е известно какво му е отговорил Сталин. Но малко по-късно Хрушчов коментирал: «Ние никога няма да приемем Аденауер за представител на Германия. Ако му свалим гащите и го погледнем отзад, ще се убедим, че Германия е разделена. А ако го погледнем отпред, ще се убедим, че Германия никога няма да се изправи…”

Простак! Недалновиден простак!

Премиерус емеритус* са го изписали от болницата. Добре бил. Веждито вика: „Вчера бях при него, възстановява се. Има малко високо кръвно. Нормално е след толкова вълнение… Нека да се успокои, не е необходимо да умира сега, нали не ни трябва мъртъв, трябва ни жив...”

Да, определено ни трябва жив. Обаче от къде ми е познато това? Някога, някъде съм го чел… Сетих се. Това е от стихосбирката „Априлски сърца”, посветена на др. Живков. Там индобългарският поет Усин Керим пееше: „Другарю Живков, нужен сте ни жив…” Защото, допълваше от съседната страница друг поет, Нино Нинов, „В бъдещето с подвизи се влиза и с хора, Тодор Живков, като Вас!”

Явно бъдещето е дошло...

Петък, 29 февруари

И Станишев върна мандата. Не ще да е премиер. Дори и неговата партия да спечели изборите, той пак нямало да стане премиер. Разбрах от свои хора, че Андрей Лайчев им е съобщил едни проценти, които тотално обезсмислят жертвата на Станишев. Но нищо, де… Този отказ може пък да подейства ободряващо на електората и да привлече някой и друг процент от колебаещи се избиратели…

На мястото на червените бихме имал едно на ум, когато става дума за данни от Кънчовците. Имаме усещането, че те работят за връщането на Борисов на власт. Слушам го Андрей оня ден: „Това, което виждат социолозите - че популярността на Борисов расте, се дължи на простия факт, че на хората им липсва гласът, който им формира света".

Расте?! Я, деа…

Може и да расте, но може пак да прилагаме любимата теорема на Томас за самосбъдващата се прогноза. Ние получихме един донос, според който Кънчовците изгорели с едни пари. Готвели някаква сделка с Борисов, обаче той взел парата и сдал властта. И те зависнали с огромна сума. Та затова вероятно им се ще да се върне на власт, та белким върне парите. Ще ги върне. Някой друг път… Ние доколкото знаем, в предишната културно-икономическа ойкумена на Борисов действието изваждане не е познато. Само събиране. (Ми даде, му взех…)

И ДПС ще връщат мандата. И изобщо никой не го ще. Даже Янето не ще. Или му казаха да не ще… Единствено сините са склонни да направят правителство, ако президентът им даде мандата: „Ние предлагаме експертно програмно правителство с работещ парламент…” Днес в Русе Петър Москов от ДСБ пак напомни, че те чакат.

За СК е разбираемо. Последен път плувам, дето викал давещият се грузинец…

И на Росен много му се щеше да е програмно. В Белата кукя са наясно, че Борисов няма да се спре пред нищо, за да покаже, че без него ще настъпи анархия. ГЕРБ ще саботира всячески един служебен кабинет. А отговорността ще е на президента, щото той го е назначил, а и се очаква неговите съветници да управляват. Докато едно програмно правителство, избрано от действащо НС, ще снеме от него отговорността. Но няма да стане. Играта на Борисов е колкото по-зле, толкова по-добре… Нали обърнахте внимание колко топло посрещнаха депутатите от ГЕРБ Плевнелиев вчера. Толкова топло даже Гоце не посрещаха…

А на МС вчера Борисов се направил на Пилат: „Президентът си има своя политика, да преценява каквото иска, това да прави, той е държавен глава…”

Ама и Плевнелиев как нема кой да му напише два реда смислени?! Пак ги бъбря едни... "Не мога да допусна избори на Цветница и Великден, това са светли християнски празници, които не може да бъдат натоварени с политически страсти". Гаче, дето каза колегата Чавдар Найденов, гласуването е вид ядене на блажно, заговяване…

Това набожно лицемерие на българските политици направо ме вбесява. То не че когато става дума за набожност можеш да минеш без лицемерие, де…

Тази сцена е способна да отврати и далеч по-набожен човек от нас.

Чакайте да ви кажа нещо любопитно, малко да разредим политическия наратив. През средните векове се смятало, че яденето на блажно в петък е едва ли не най-голямото престъпление, по-голямо от убийството и кражбата…. В „Папеса Йоана” Емануил Роидис разказва как отец Йоан (бъдещата папеса) и още трима отци замръкнали в един хан. На огнището се въртял шиш с две гъски. И таман поповете да ги почнат, някой се сетил, че е петък и не може блажно. Ами сега?! Тогава Йоана, като изкусна в казуистиката, измислила как да изядат гъските без да съгрешат: „Кръстете тази гъска риба и я изяжте без страх.” Един от отците взел чаша вода, поръсил три пъти гъските и казал: „In nomine Patris, Filii et Spiritu Sancti, haec erit hodie nobis piscis! (В името на Отца и Сина и Светаго Духа, такива бяха днес нашите риби!) И омели гъските, обилно полети с вино. Но преди запият, се нарекли с имената на ангелите. Единият отец се нарекъл Гавраил, другият Михаил, третият Рагуил. И пили по ред за здравето на всеки ангел… И така превърнали дори пиянството в богоугодно дело.

Червените били решили да седят настрана, та хората да видят, че те не са като другите партии… Късно е, либе, за китка. Ама щом искат да помагат за втория мандат на Борисов…

„Господа, ако не спрете този човек, то той ще открадне и онези пари, които по право се падаха на вас да откраднете…”

Когато по-лани правителството на Камерън встъпи в управление на държавата, Дейвид Лоус, главен секретар на финансите, разказа на журналистите, че намерил на бюрото си писмо от предшественика си Лиъм Бърн: “Скъпи главен секретарю, трябва да ти кажа, че се опасявам, че парите свършиха. Приятна работа!”

Бас слагам, че Дянков даже извинителна бележка не е оставил…

………..

* Емеритус, лат., буквално „този, който е изпълнил дълга си”. Бенедикт стана „папа емеритус” след оттеглянето си. Титлата се дава на оттеглили се епископи, пенсионирани професори и т.н. За малки доктори като Борисов не пише, но според нас може.

 To be continued друг път

Ако още не сте си поръчали новата книга на д-р Филипов, можете да го направите на [email protected], или на Тонифона: 0885 233 691

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!