Масови арести на протест срещу данък "социални паразити" в Беларус

ОFFNews 26 март 2017 в 14:43 2641 0

Снимка Reuters

Полицията в Беларус арестува стотици граждани по време на протестите срещу т. нар. данък "социални паразити" - допълнителен данък, който работещите по-малко от 183 дни в годината трябва да платят, предава Би Би Си. 

Около 1000-1500 души излязоха по улиците на Минск и други градове, пренебрегвайки забраната да протестират.

Демонстриращите крещяха "Фашисти!" срещу полицията. 

Това не са първите протести срещу налога, който възлиза на около 230 долара годишно.

След тях президентът Александър Лукашенко замрази събираемостта на данъка, но отказа да го отмени окончателно. Той настоява, че с мярката дисциплинира мързеливите хора и тези, които бягат от работа. 

Сънародниците му, от своя страна, се гневят, че биват наказвани и хора, които просто не успяват да си намерят постоянна работа.

Шествието на гражданите в столицата Минск се проведе на 99-тата годишнина от провъзгласяването на Народна република Беларус. Протестиращите се опитаха да минат по една от главните улици, когато полицията започва масово да арестува демонстрантите и журналистите, които отразяват протеста.

Снимка: АP

"Тя (полицията - б. р.) бие протестиращите, влачи жените за косата и ги вкарва в бусове. Аз успях да избягам в близък двор", разказва демонстрантът Александър Пономарев.

По-рано полицията обискира офисите на правозащитната група "Весна" и задържа около 30 активисти.

"Градът сякаш е в бедствено положение - полицейските екипи са навсякъде, има полицейски камиони, водни оръдия, автомобили с оборудване за щурмуването барикади", разказва репортер на Би Би Си. 

По негови думи тълпата не е могла да стигне до предварително уговореното място за протест. На един от площадите в града те са развели бяло-червено-белите си знамена - символ на опозицията в страната. 

По-рано Лукашенко заяви, че може да внесе промени в поправката за данъка, но няма да го отмени. 

По данни, публикувани в "Ройтерс", 470 000 души трябва да заплатят данъка, но от тях една 50 000 са го сторили. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови