Столичният кмет иска 17 сгради в София да бъдат обявени за културни ценности

OFFNews 19 април 2024 в 20:27 3582 1

културни ценности

Снимка Фейсбук на Васил Терзиев

Една от сградите.

Столичният кмет Васил Терзиев поиска с писмо до министъра на културата и директора на Националния институт за недвижимо културно наследство да бъде възстановен статутът на недвижими културни ценности на 17 сгради в централната градска част на София.

Те са били паметници на културата, но през различни периоди от време този статут на защита им е бил отнет, обяснява Терзиев на страницата си във Фейсбук.

Някои от тях са знакови, познати на всички софиянци – като кооперация "Царевец" на Орлов мост, а други – малки архитектурни бижута, разположени в кварталните улици.

Само в периода от 2000 г. досега е отнет статутът на повече от 100 сгради. Подобни "кампании" е имало и преди тази дата – основно през 1988 и 1993 г. За съжаление голяма част от тези сгради са премахнати, преустроени и надстроени, обновени или санирани, поради което са загубили своите качества, изтъква кметът.

Ето за кои сгради е поискал предоставяне на статут на недвижима културна ценност:

1. Жилищна сграда, б. на Маркови, бул. „Сливница“ № 150;
2. Жилищна сграда, ул. „Княз Борис I“ № 136;
3. Жилищна сграда, ул. „Цар Самуил“ № 81;
4. Жилищно-търговска сграда, ул. „Алабин“ № 26;
5. Жилищно-търговска сграда, ул. „Алабин“ № 28;
6. Двойна жилищна сграда, бул. „Ген. Тотлебен“ № 13-15;
7. Жилищна сграда, ул. „Уилям Гладстон“ № 30;
8. Жилищна кооперация, бул. „Ген. Скобелев“ № 16;
9. Жилищна сграда, ул. „Христо Белчев“ № 9;
10. Жилищна сграда, ул. „Христо Белчев“ № 17;
11. Жилищна сграда, ул. „Христо Белчев“ № 27;
12. Жилищна сграда, б. на Илия Вълков, ул. „Ген. Паренсов“ № 10;
13. Жилищна сграда, ул. „Цар Шишман“ № 13;
14. Жилищна сграда, ул. „Георги С. Раковски“ № 110;
15. Административна сграда, ул. „Георги С. Раковски“ № 96;
16. Жилищна сграда, ул. „Кракра“ № 21.
17. Жилищна кооперация „Царевец“, ул. „Цар Иван Асен II“ № 2.

"Преди близо два месеца казах, че ще се опитаме да се погрижим за 250 сгради паметници на културата, които са в лошо състояние. Началото беше поставено с емблематичния хотел "Париж", намиращ се на бул. "Княгиня Мария Луиза".

През март подадох писма до министъра на културата и директора на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) за преразглеждане на становищата за три сгради в центъра в града - на ул. "Любен Каравелов" 34, на ул. "Мизия" 9 и ул. "Стара планина" 9.

Освен тези сгради в последните години от Столична община е поискано предоставяне или възстановяване на статута на недвижими културни ценности на още десетина сгради. За част от тях са започнали производства в Националния институт за недвижимо културно наследство, но е приключило само едно – за къщата на Шапкарева на бул. "Ген. Скобелев" № 18, като впоследствие заповедта на министъра на културата за деклариране на недвижимата културна ценност е отменена от съда.

Вярвам, че тези сгради могат да бъдат възстановени в автентичния им вид и да се използват. И да помогнат за превръщането на София в град, който помни и се грижи за историческите си ценности", пише още Васил Терзиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки