От "депутатски мерцедес" до "народна кола"

Стефан Козаров 24 септември 2012 в 18:59 4837 2

От

Започне ли една кола да иска повече пари за части, отколкото за бензин, колкото и нови да изглеждат мокетите, значи й е дошло времето. Собственикът й започва да се чуди каква нова да купи, и си мисли какво да може следващата.  Когато купува стотина коли наведнъж, пише списък с изисквания, и чака търговците да се натискат за парите му. Това е правилно, понякога е и любопитно четиво.

Но не така се е случило в търга за нови автомобили на парламента. На него му личеше, че се прави, не за да се избере най-доброто, а за да се дадат пари на наши хора. И така покрай разумните изисквания, попаднаха екзотики като резервоар над 70 литра и задни стопове с диоди. И точно тези глупотевини определиха победителя. 

Незнаен чиновник е написал съчинение по картинка. По съчинението аз пък измислих картинка. Питах в Гугъла, и той каза „Немаш ядове, имаме такова, на дръж, и ми показа Фолксваген Пасат Б-7. Вярно хубава кола, хваща окото.

Пак взех да чета списъка. Не видях изисквания за неонови лампи под дъното на колата, нито за светещи капачки на вентилите. Това ми обезпокои силно, поради което не мога да остана встрани от въпроса. В днешно време е трудно да се намерят хубави кучета с клатещи се глави за задното рафтче, както и военни фуражки, и някак ще го преглътна.

Доколкото сам произлизам от офроуда, е ясна ценността на автомобила 4х4. Ако всичко в това 4х4 работи, то даже пие по-малко бензин от 4х2. За останалото поведение и устойчивост на пътя, също няма какво и да се каже – по-хубаво си е, толкова повече, че в тия малките сигурно има и два сандъка автоматика, които да помагат на шофьора при контрааварийно и при защитно каране. Един куп фирми вече имат и принудително добавяне на въртящ момент на външните колела в завоя, сигурно го има и във фолксвагените. До тук – добре.

Затруднявам се да схвана идеята на именно 70 литровия резервоар. Ако работата е „да е много”, като ще става дума за автомобили за вип-ове, по-хубаво да се вземат мерки за поне някакъв защитен тунинг. Значи например допълнителен резервоар, който да работи при прострелване или пробиване на основния. Което значи изискване за такъв резервоар, а не за просто варел бензин.

Бронирането и друго оборудване не се обсъжда в поръчката, та и аз не го обсъждам.

Хубав е и срока на доставката - три години. Значи от първата до последната кола няма да има две от една и съща модификация, и нито ще могат да им се купят части на едро, нито ще има канибалска поддръжка.

 „Депутатски мерцедес” винаги е звучало някак естествено, доколкото в българския език „мерцедес” не е толкова марка кола, колкото нарицателно. Хубаво, ама доколкото е и машина, пък поддръжката й е неоправдано, и явно нарочно завишено скъпа, няма лошо да се появят и депутатски "Пасати". Пасатът е хубав вятър, носи промени. Ама едва ли главното му е, депутатските задници да светят диодно. Добре де, задниците на автомобилите им. Странен критерий, оставя впечатление за пернишки тунинг.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!