Брюксел наложи рекордна глоба за картел на ТВ техника

06 декември 2012 в 19:00 3343 5

Монитор. Снимка: sxc.hu
Монитор. Снимка: sxc.hu

Европейската комисия наложи рекордна глоба за картел на седем водещи производители на телевизори и компютърни монитори вчера.

Санкционираните компании са холандската Philips, южнокорейските LG Electronics и Samsung, японските Panasonic, Toshiba и Technicolor, и тайванската Chunghwa. Те трябва да платят 1.47 милиарда евро заради поддържане на десетилетен ценови картел в сектора си.

“Това е най-високата глоба за картелно споразумение”, коментира еврокомисарят по конкуренцията Хоакин Алмуня. Предишното рекордно наказание е от 2008 г., когато Комисията санкционира с 1.38 милиарда евро картел за производство на автомобилни стъкла, припомниха от пресслужбата на генерална дирекция „Конкуренция“ в ЕК.

От седемте корпорации единствено тайванската Chunghwa ще избегне наказанието, защото е разкрила пред регулаторните органи незаконното споразумение. На няколко други глобата е намалена, защото са съдействали на разследването, обяви Комисията.

"В продължение на почти 10 години, между 1996 и 2006 г., тези компании са фиксирали цените, поделяли са си пазарите и са прехвърляли клиенти помежду си, и са ограничавали съгласувано производството си“, обясниха от ЕК.

Разследването е установило, че компаниите са били напълно наясно, че нарушават законите. „В един от документите, открити от Комисията при проверките, се съдържа следното буквално предупреждение: „Призоваваме всички да пазят това в тайна, защото ако клиенти или Европейската комисия научат, ще бъдат нанесени сериозни вреди“, посочиха още от Брюксел.

Двата картела са „учебникарски пример“, показващ най-лошото анти-конкурентно поведение, което е строго забранено на компаниите, правещи бизнес в Европа, каза Алмуня.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови