Двама британци са обвинени в подпомагане на руското разузнаване

OFFNews 26 април 2024 в 18:48 1764 1

палеж

Снимка Пожарната на Лондон

Подпаленият с бензин склад на двамата украинци.

Официални обвинения са повдигнати на двама британци за оказване на съдействие на руските спецслужби във връзка с палежа на склад в Лондон, собственост на украински граждани, съобщи Би Би Си.

Дилън Ърл (20 г.) от Лестършир и Джейк Рийвс (22 г.) от Кройдън (район в Южен Лондон) попадат в обхвата на разследването, след като през март бе опожарен склад в Източен Лондон.

Общо петима мъже са задържани по подозрение, че са замесени в инцидента. Другите трима са с обвинения, които не са свързани с националната сигурност.

Основното разследване се води от служители на звеното за борба с тероризма на британската полиция.

Ърл е обвинен в ръководене и координиране на нападението срещу бизнеса, както и в опит да вербува хора, които да помагат на чуждестранна разузнавателна служба чрез измама и организиране на палеж.

Рийвс също е обвинен във връзки с Русия - приемал е плащания в брой за услугите си, знаейки добре, че получава пари от чуждо разузнаване.

Двамата млади мъже са обвинени, че заедно с други трима обвиняеми са подготвяли заговор за нападение срещу базирано в Лондон дружество, собственост на украинци.

Според прокуратурата останалите членове на групата са извършили следните престъпления:

- 22-годишният Димитриус Паулауска, знаейки, че се подготвя нападение, не е съобщил на полицията за него, което е нарушение на британския Закон за тероризма от 2000 г.;

- Ний Менса, на 21 г., от Южен Лондон, е организирал самия палеж с помощта на съучастник (утежняващ фактор);

- Подобно обвинение в подпалване при утежняващи обстоятелства е повдигнато и срещу предполагаемия съучастник - 60-годишния Пол Инглиш, който живее в предградие в югозападен Лондон.

Изслушванията по делото започнаха в Уестминстърския съд още миналата седмица. Разследването е започнало след като през март в източната част на столицата, в индустриална зона на Стафа Роуд в лондонския квартал Лейтън, избухва пожар. То бързо установява, че пожарът не е избухнал сам: складът е бил обилно полят с бензин, преди да бъде запален.

Осем пожарни екипа или 60 души успяват да потушат пламъците.

Прокуратурата не уточнява на кого точно принадлежи изгорелият склад. Фирменият регистър на Обединеното кралство обаче показва, че той е на две служби за доставка на пратки: Oddisey и Meest UK. И двете компании са собственост на семейна двойка, живееща в Лондон: Михаил Приходко (известен още като Михаил Бойков) и съпругата му Елена Бойкова.

Ник Прайс, който оглавява отдела за борба с тероризма в Кралската прокуратура, заяви, че Дилън Ърл "се предполага, че е участвал в дейности, насочени срещу фирми, свързани с Украйна, с цел подпомагане на руската държава".

Следващото изслушване е насрочено за 10 май. Този път пред съда трябва да застанат всичките петима обвиняеми.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

135

1

Far Rider

27.04 2024 в 07:58

Тези англичани са сбъркали мястото. Трябваше да дойдат в Задунайская губерния. Щяха не само да не ги съдят, но спокойно щяха да се движат из страната и за награда щяха да получат български паспорти.
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков