37 000 долара е стигнал билетът за финала Супербоул, след който стана стрелбата

Мартина Новкова 16 февруари 2024 в 15:25 775 0

Супербоул

Снимка Getty Images

Парадът на победата в Канзас сити, минути прееди стрелбата

Вероятно много хора за първи път са чули думата "Супербоул" в неделя, когато по време на парада на победата в Канзас сити започна стрелба, при която загина поне един човек, а 21, сред които 8 деца и известната дисководеща Лиза Лопес-Галван бяха ранени.

Супербоул обаче е най-голямото спортно събитие в Америка. Така се нарича ежегодният финал от първенството на Националната футболна лига (НФЛ) на САЩ. Играе се от 1966 г. насам и в последните години е във втората неделя на февруари. На отборите победители се връчва трофеят "Винс Ломбарди", кръстен на треньора, спечелил първите две Суперкупи. Тъй като НФЛ ограничава използването на търговската си марка "Супербоул", корпорациите, които не са спонсори, често я наричат "голямата игра" или с други общи термини. Денят, в който се играе играта, често се нарича "Super Bowl Sunday" или просто "Super Sunday".

Супербоул е второто по гледаемост спортно събити в света, като отстъпва само на финала на Шампионската лига на УЕФА. В Америка обаче е категорично най-голямото. Първите 7 предавания в класацията по гледаемост на САЩ са все финали на Националната футболна лига.

Тазгодишният финал е привлякъл над 123,4 млн.  телевизионни зрители. Да видиш Супербоул на живо е огромен късмет.  Най-евтините билети с номинална стойност за тазгодишния Супербоул, продавани директно от НФЛ, бяха около 2000 долара. Право на тях имат обаче само спечелилите в лотария измежду всички притежатели на сезонни пропуски. А в деня на мача цената на един билет достигна 37 000 долара. 

Тази година финалът беше 58-ят поред. Отборът Канзас Сити "Chiefs" отново станаха шампиони на „Супербоул“. Патрик Махоумс изигра 75-ярдов тъчдаун в края на продължението на Супербоул LVIII, като изведе Chiefs до втория им пореден успех в НФЛ, този път с победа 25:22 над "San Francisco 49ers".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков