Нестле Групата потвърждава прогнозата за 2024 г. и отчита органичен ръст от 1,4% за първото тримесечие на годината

Нестле България с органичен ръст от 8,8% за първото тримесечие на годината, в която бележи своята 30-годишнина на пазара

OFFNews 25 април 2024 в 14:17 4318 0

Снимка Nestle

  • Органичен ръст от 1,4%, с ръст в цените от 3,4% и реален вътрешен ръст (RIG) от -2,0%.
  • Общите отчетени продажби са 22,1 милиарда швейцарски франка, спад от 5,9% (3-месечието на 2023 г.: 23,5 милиарда швейцарски франка). Валутните курсови разлики водят до намаляване на продажбите с 6,7%. Продажбата на дялове имаотрицателно въздействие от 0,6%.
  • Положително влияние върху органичния ръст на продажбите за Групата имат Европа и развиващите се пазари, а Северна Америка е с отрицателно въздействие.
  • Прогнозата за 2024 г. е потвърдена: очакваме органичен ръст на продажбите от около 4% и умерено увеличение на маржа на оперативната печалба от основна търговска дейност. Основната печалба на акция в постоянна валута се очаква да се увеличи с между 6% и 10%.

Марк Шнайдер, главен изпълнителен директор на Nestlé, коментира: „Очаквахме бавен старт и ще видим силно възстановяване на реалния вътрешен ръст (RIG) през второто тримесечие с надеждни резултати за остатъка от годината. Широката гама от инициативи за растеж в цялата група вече започват да дават резултати.

В Северна Америка засилихме интензивността на иновациите и търговските си дейности, предимно в замразените храни, които загубиха позиции през първото тримесечие. Планът за интегриране на бизнеса с витамини, минерали и добавки на Nestlé Health Science е в действие, като повратната точка се очаква през второто тримесечие и силен растеж след това.

Основните приоритети на Nestlé продължават да бъдат оптималното представяне, имплементирането на нашия опит в областта на науката и храненето и стимулирането на растежа с нашите марки, оценявани на милиарди. Потвърждаваме нашата прогноза за 2024 г. и гледаме напред с увереност."

Продажби на групата

Органичният ръст е 1,4%. Ценообразуването е 3,4%, след висока база за сравнение през 2023 г. Реалният вътрешен ръст (RIG) е -2,0%, повлиян от слабото потребителско търсене, особено в Северна Америка, и временните ограничения на предлагането на витамини, минерали и добавки.

По региони органичният растеж се движи от Европа и развиващите се пазари, което компенсира спада на продажбите в Северна Америка. На развитите пазари органичният ръст е -0,4%, с отрицателен реален вътрешен ръст (RIG) и положителен ръст в цените. В развиващите се пазари органичният ръст е 4,1%, воден от ценообразуването с леко отрицателен реален вътрешен ръст (RIG).

По продуктова категория:

  • Purina PetCare има най-голям принос за органичния ръст, подхранван от константните ръстове на научно обоснованите първокласни марки, Purina ONE, Fancy Feast и Friskies.
  • Кафето постигна нисък едноцифрен ръст, с продължителен темпза Nescafé, Nespresso и Starbucks.
  • Продажбите в шоколадовите изделия имат среден едноцифрен темп, със силен ръст за KitKat и сезонните продукти.
  • Водите имат среден едноцифрен ръст, подкрепен от ръстана Perrier и продължаващия темп на S.Pellegrino.
  • Продажбите на детски храни (Infant Nutrition) нараснаха с нисък едноцифрен темп, въз основа на продължаващата инерция за NAN и олигозахариди от човешко мляко (HMOs).
  • Както се очакваше, Nestlé Health Science отчете отрицателен растеж, като силното търсене на медицинско хранене беше компенсирано от временните ограничения на предлагането на витамини, минерали и добавки.
  • Млечните продукти отчетоха отрицателен ръст, след висока база за сравнение през предходната година.
  • Готварските продукти отбелязват отрицателен растеж, тъй като силното търсене на Maggi беше компенсирано от спад в продажбите на замразени храни в Северна Америка.

По канали органичният ръст на продажбите на дребно остава стабилен на 1,4%. Продажбите от електронната търговия са нараснали с 6,1%, достигайки 17,4% от общите продажби на Групата. Органичният ръст на каналите извън дома е 2,0%.

Продажбите на дялове имат отрицателно въздействие с 0,6%, до голяма степен свързани със създаването на съвместно предприятие с PAI Partners за бизнеса на Nestlé със замразена пица в Европа. Разликите във валутните курсове води до намаляване на продажбите с 6,7%. Общите отчетени продажби са намалели с 5,9% до 22,1 милиарда швейцарски франка.

Прогнозата за цялата 2024 г. е потвърдена: очакваме органичен ръст на продажбите от около 4% и умерено увеличение на маржа на оперативната печалба от основна търговска дейност. Основната печалба на акция в постоянна валута се очаква да се увеличи между 6% и 10%.

Нестле България

„Навлязохме в юбилейната за нас 2024 г. устремени да надграждаме. Холистичният ни подход към бизнес развитие доказват своята ефективност и в първото тримесечие на 2024. Освен, че достигнахме органичен ръст от 8,8% благодарение на отдадения екип на Нестле България, ние не спираме да развиваме своите социално отговорни активности, само част от които са зимното издание на „Нестле за Живей Активно!“, новолансираният конкурс „Родители, аплодисменти!“ и разширяването на мисията „SOS Залесяване“ до национално ниво. Предстои ни изключителна година!“ Петър Стоилов, изпълнителен директор на Нестле България.

В първото тримечечие на годината, в която Нестле България отбелзва своята 30-годишнина на българския пазар, органичният ръст достига 8,8%.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки