Браншът благодари на Милошев: За пръв път властта работи за туризма

Министърът очаква възнагражденията в сектора в страната да бъдат повишени с около 20 на сто

OFFNews 25 април 2024 в 20:27 8135 11

Евтим Милошев

Снимка Нова тв

Евтим Милошев

Браншови организации от сферата на хотелиерството и ресторантьорството благодариха публично на новия министър на туризма - тв продуцентът и бивш сценарист на Слави Трифонов Евтим Милошев - за важни промени, свързани с визите на чуждестранните работници.

По настояване на представители на бранша Комисията по туризъм прие промени в Закона за чужденците, които позволяват по-дългосрочни визи за идващите от трети страни (извън ЕС) служители за временна заетост. Досега те можеха да получат 3-месечна виза, която изтичаше в разгара на летния сезон. Това изправя пред сериозно предизвикателство работодателите, които изпитват недостиг на работна ръка на вътрешния пазар.

"Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет! Благодарим!", написаха в позиция до медиите браншови организации - Националният борд по туризъм, Българската туристическа камара, Сдружение „Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация“, Обединение „Бъдеще за туризма“,
Българска асоциация за туризъм, Асоциацията на специализираните експерти в туристическата индустрия, Сдружение на заведенията в България, 
Сдружение "Българска асоциация на заведенията“.

"Българският туристически бранш изказва благодарност на служебния министър на туризма Евтим Милошев, който от първия си ден на работното си място се зае с проблема и съдейства за приемане на законодателните промени", пишат подписалите позицията.

Те благодарят поименно и на депутатите от Комисията по туризъм Ертен Анисова, Маноил Манев, Теменужка Петкова и Красен Кралев, които са били основни двигатели за приемане на промените.

"Изключително бърза реакция на българския парламент, който разгледа и прие промените. Тези промени бяха важни за туристическия сектор и за предстоящия летен сезон, тъй като ще помогнат за решаване на проблема с липсващите кадри по Българското Черноморие. Благодарим на всички парламентарни групи, които подкрепиха така необходимите промени. Вярваме, че правилния път, по който държава и бизнес поемат заедно, ще продължи", завършва позицията.

Основно искане на туристическия бранш преди началото на летния туристически сезон е капацитетът на нашите консулства, особено в Централна Азия, където основно се случва набирането на работници от трети страни за нуждите на сектора, да повишат капацитета си, поясни Евтим Милошев, цитиран от БТА.

"В момента тече дебата в Народното събрание. Това ще бъде най-добрия знак от народното представителство към сектора, ако този закон бъде приет. Трето важно нещо е Наредбата за водно-спасителната дейност. Тя е приета от Министерски съвет на 7 април тази година. В нея са заложени много изисквания, за които сектора все още не е готов. Не говорим за това дали са адекватни, каква е целта. Молбата на сектора е, ако е възможно изпълнението на тази наредба да се забави до края на годината. Разбира се това ще създаде правен казус, защото тази наредба е приета, а предходната вече няма действие", каза още министърът. Той ще обсъди темата със служебния министър на здравеопазването д-р Галя Кондева.

Милошев очаква възнагражденията в туристическия сектор в страната да бъдат повишени с около 20 на сто, на всички нива в сектора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

11

dolivo

30.04 2024 в 20:35

Часмака ще си вземе евтин циганор отвън, защото нашия циганор или непокорен и миризлив, или вече знае за колко трябва да работи.

Честито на Възраждане за успешното опазване на работните места и модерното възнаграждение, честито и на БСП. Търтеи ненужни

14469

10

случайно прочетох

26.04 2024 в 13:33

Никъде не пише, че са благодарили лазейки по корем, подлизурковците.

870

9

Constanza

26.04 2024 в 12:40

borisboris, от само себе си се разбира, че няма да е 20% и няма да е на всички нива.

10935

8

borisboris

26.04 2024 в 11:15

Откога автор на лаладжийски бози и чалги по БГ ТВ стана експерт по туризъм?
Как внасянето на нископлатени роби ще вдигне с 20% доходите на всички нива в бранша?

1005

7

kokoto

26.04 2024 в 09:18

да закриват министерството стига лапане и точене на парите на данъкоплатците

1000

6

ivanpetrov8715

26.04 2024 в 08:53

хаха все едно милошев си е написал сам текста

22548

5

dolivo

26.04 2024 в 08:08

не искат хотьолиерите да плащат европейска заплата, защото няма туристи, а не искат да фалират.

затова реват за субсидии

след това пенсионера гласува за партията, която му раздава де факто парите на мутри, за да можело да има работна заетост.

Пълен фарс.

Фалирайте гадини!

Куде е Вгъзраждане да блокира визите за емигранти крадящи работните места на българи?

Долна сволочь

3251

4

динозавър

26.04 2024 в 08:05

Кои са тези, които идват на почивка за повече от 3 месеца? Дали не са от руските земи, преминали през специална операция в Украйна? Или са от Лубянка на гости на копейкин и неговия тиквен началник ?

7925

3

Trabajo

25.04 2024 в 23:23

тук организации на хотелиери и ресторантьори благодарят на новата власт, в съседната статия - профсъюзите благодарят на новата власт. в друго съседно - кмет благодари на властта и Двете Туловища.

тези ме върнаха във времето на партията-майка-кърмилница.
баси позора.

870

2

Constanza

25.04 2024 в 22:46

Осигурили са им евтина работна ръка, затова са се просълзили.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки