Сърбия обеща да построи 30 км от „Южен поток“ до края на годината

OFFNews 07 август 2014 в 21:15 2122 9

Сърбия обеща да построи 30 км от газопровода „Южен поток“ до края на годината, съобщиха от „Сърбиягаз“.

От компанията увериха, че проектът ще бъде реализиран напълно в одобрените срокове.

Това е енергиен проект със стратегическо значение, преди всичко за енергийната стабилност и безопасност на ЕС. Той няма средносрочна или дългосрочна алтернатива, затова въпреки кризата в Украйна проектът ще бъде завършен навреме. Няма причина това да не стане, заяви мениджърът от „Сърбиягаз“ Душан Баятович. 

В проекта са направени промени. Например, в района на Войводина едно от разклоненията ще бъде насочено не към Италия, а към австрийския град Баумгартен, където се намира най-голямото газохранилище в Европа, обясни той.

В момента се извършва изкупуването на земята за разклонението и чакаме разрешението за строеж.

В началото на юни Сърбия съобщи, че отлага дейностите по изграждането на газопровода „Южен поток“ заради размразяването на проекта в България. Малко по-късно обаче сръбските власти увериха, че такова решение не е взето официално.

Бившият премиер Пламен Орешарски обяви спирането на проекта на 8 юни. След това обаче в писмо до ЕК кабинетът посочи, че няма причина за замразяването му.

Преди дни стана ясно, че бившият земеделски министър Димитър Греков е разрешил продажбата на безценица на земя във Варненско за строежа на „Южен поток“, а в края на юли бившият регионален министър Десислава Терзиева е подписала разрешение на строеж в „Паша дере“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Българският национализъм не може да бъде приятел на Кремъл